Se spune că „un muzeu este o oglindă a creativității“. Se înțelege de la sine că între muzeu și vizitatori trebuie să existe o relație specială. Fără public, muzeul ar fi o organizație fără viață, ca un seif al cărui conținut nu ar vedea lumina zilei.
„Publicul are anumite așteptări de la un muzeu. Dorește să fie un loc relaxant, interesant. Vrea să poată învăța de la un muzeu. Muzeul are, la rândul său, anumite pretenții de la vizitatorii săi. Dorește ca aceștia să respecte colecțiile, să aibă un anumit comportament, să fie activi în timpul vizitei. Vrea ca vizitatorii să plece de la muzeu cu bucuria unor noi descoperiri, cu mai multe informații, cu o dorință mai mare de cunoaștere. Toate aceste așteptări nu pot fi îndeplinite decât dacă muzeul oferă un spațiu adecvat, expoziții și programe interesante și incitante,personalizate pentru publicul său“, se spune în lucrarea „Muzeu focus: cum să cunoaștem mai bine vizitatorii muzeelor“, scrisă de Alexandra Zbuchea și Loredana Ivan.
Pornind de la aceste nevoi, o preocupare de bază a angajaților Muzeului roman „Principia“ din Cetatea Alba Carolina trebuie să fie participarea la programele de pregătire profesională de specialitate. Un astfel de program este organizat la Alba Iulia de „Rețeaua Națională a Muzeelor din România“, cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor.
Angajații Muzeului „Principia“ la curs
Programul este structurat pe mai multe module care ating teme ca: managementul muzeal primar și studiile muzeale, procesele de planificare și de conceptualizare a unei expoziții, marketingul muzeal, pedagogia muzeală.
Angajații Muzeului, patru la număr, învață cum să gândească o expoziție pentru un anumit grup, cum să o structureze (cronologic, tematic, narativ etc.), cum să potențeze valoarea exponatelor cu ajutorul textului, imaginilor sau luminilor speciale, care să fie traseul de vizitare La fel de importante sunt și detaliile legate de alegerea unui titlu cât mai potrivit sau scrierea plăcuțelor informaționale.
Cursul atinge și componenta de marketing, activitate ce pătrunde timid, dar sigur și în muzeele din România. Instrumentele de marketing pot ajuta un muzeu să atragă un număr mai mare de vizitatori, să vină în fața publicului cu cele mai potrivite oferte culturale, să atragă fonduri, să dezvolte parteneriate durabile.
Recunoscut la nivel național
Spaţiul expoziţional din Piaţa Cetăţii a primit recent acreditarea din partea comisiei naţionale de specialitate. Avizul prealabil emis de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, din subordinea Ministerului Culturii, atestă recunoaşterea la nivel naţional a Muzeului „Principia“. Altfel spus, în spaţiul expoziţional din Piaţă Cetăţii au loc activităţi specifice îndeplinirii funcţiilor principale ale unui muzeu.
Urmele Palatului „Principia“
Ansamblul valorifică insitu (n.a. la fața locului) o parte din clădirea în care a funcționat comandamentul castrului, „Principia“. Palatul adăpostea birourile ofițerilor și finanțele Legiunii a XIII-a Gemina, care a staționat la Apulum (denumirea latină a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon).
Este locul în care puteți afla istoria castrului roman de la Apulum. Puteți vedea cum arăta Camera de Tezaur, care adăpostea banii Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. În urmă cu aproape 2 milenii, încăperea era păzită de soldați și doar două persoane aveau acces în interiorul ei. Vizitatorii pot vedea și o instalație de încălzire prin pardoseală-hypocaust. Sistemul a fost străpuns, în timp, de o fântână medievală. Este o mărturie a intervențiilor survenite în cei 2.000 de ani de evoluție istorică a orașului Alba Iulia.
Cum era viața soldatului roman? Puteți afla tot aici. Mai mult, puteți îmbrăca echipamentul său complex, ce a fost reconstituit.
12.829 de vizitatori în 2016
Muzeul „Principia“, aflat în subordinea Primăriei Municipiului Alba Iulia, a fost vizitat anul trecut de un număr de 12.829 de persoane. Este și locul în care au loc tot mai multe evenimente și expoziții temporare.
Merită să-l vizitați. Este deschis de marți-duminică, între orele 10.00-21.00. Costul unui bilet: 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru copii.
În apropiere sunt Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii. Ambele adăpostesc artefacte fascinante. Sugestia noastră este să vă alocați cel puțin o oră.
Foto deschidere: Muzeul „Principia“ este locul în care au loc tot mai multe evenimente /Sursa Facebook/Ania Ciolacu
Nicu Neag