Prăjitura Cetății

Publicat în: 
29 mai 2017

Celebrul Ben Southall a ținut să-și lase amprenta asupra Cetății Alba Carolina într-un mod inedit: să-i aducă o „ofrandă“ dulce. Este prima prăjitură din lume la care renumitul călător își aduce contribuția în mod direct.

Sâmbătă, 27 mai, ora 9.00, Piața Cetății Alba Carolina. În fața Muzeului Principia, bucătarul Cosmin Toma așeza pe o masă boluri, mai mari și mai mici, cu ingrediente care mai de care mai aromate și colorate. Dintr-un vas, se întrezăreau primii aburi. Erau semne clare că urmează o reprezentație gastronomică. În același cadru, celebrul Ben Southall își îmbrăca cu nerăbdare șorțul de ajutor de bucătar.

Rețetă cu istorie

Cei doi aveau un plan precis: să-i pregătească celei mai mari Cetăți din România o prăjitură.

Prajitura Cetatii (2)

Rețeta a fost concepută de bucătarul Cosmin Toma, iar Ben Southall i-a adăugat ingredinte din îndepărtata Australie: lavandă și mango.

Prajitura Cetatii (8)

Rezultatul: o combinație între bucătăria tradițională românească (n.a. salam de biscuiți) și cea internațională. Dincolo de alegerea ingredientelor, produsul finit trebuia să reprezinte cea mai mare Cetate din România cu ceea ce are mai reprezentativ: este ridicată pe alte două fortificații (n.a. Castrul roman și Cetatea medievală), are ziduri înalte din cărămidă, dar și dealuri înverzite care o străjuiesc.

Cu această provocare, cei doi au dat „startul“ reprezentației. Pentru început, Ben Southall a vrut să se asigure că știe rolul fiecărui ingredient în parte, atât pentru baza tartei, cât și pentru ornamentație.

Prajitura Cetatii (11)

I-au atras atenția, spre exemplu, niște biluțe, de formă sferică, colorate în roșu, galben și albastru. „O, sunt culorile steagului național“, a exclamat Ben. Bucătarul Cosmin Toma i-a spus că aceste ingrediente minuscule sunt din bucătăria moleculară. „Este prima prăjitură preparată în județul Alba, care folosește ingrediente din bucătoria moleculară“.

Pentru a-i aduce Cetății „ofranda“ dulce, cei doi bucătari s-au folosit de ingredinte precum: ciocolată, unt, zahăr, cacao, lapte, smochine, merișoare, un amestec de smântână și brânză dulce, biscuiți cu semințe, piper negru, cimbru, lavandă, mango, chili.

După ce s-a „odihnit“ suficient, ciocolata a fost pusă la topit în baie de aburi. Într-un alt vas, Cosmin Toma a  amestecat untul cu puțin lapte, iar Ben l-a completat cu mango, chili, piper, după care a pus compoziția pe foc.

Prajitura Cetatii (3)

Ciocolata topită a fost amestecată cu un mix de smântână și brânză dulce. „Ce secrete se ascund în această baghetă?“,  a fost curios Ben. Sare lichidă, din Marea Neagră, l-a lămurit Cosmin Toma. Străinul a adăugat câteva picături sărate în amestecul de ciocolată, smântână și brânză, apoi a pus chili, cimbru și lavandă. Compoziția rezultată s-a lăsat câteva minute l-a „odihnit“. Pe un alt „front“ de lucru, cei doi au pregătit o a doua „pătură“  a tartei, din biscuiți cu unt și semințe și lichior de vanilie.

Prajitura Cetatii (10)

Practic, până aici avem stratul de bază al prăjiturii, care vizual face trimitere la zidurile din cărămidă ale Cetății Alba Carolina. Omul cu „cel mai bun job din lume“ a primit privilegiul de a monta prăjitura Cetății în tavă. Rețeta spune că trebuie să stea trei ore la frigider, înainte de a face partea de ornamentație.

O „sculptură“ dulce

Cele trei fortificații de la Alba Iulia-Castrul roman, Cetatea medievală și Cetatea bastionară-sunt reprezentate pe prăjitura Cetății sub formă de trei cercuri concentrice din biscuiți. Verdele dealurilor care înconjoară Cetatea este redat printr-un trifoi. Bucătarii s-au folosit pentru décor și de biluțe sferice, în culorile drapelului național,  pentru a sublinia că  la Alba Iulia se păstrează cea mai mare Cetate din România.

Este desertul care, de acum înainte, se va numi „Prăjitura Cetății“.

 

„A fost pentru mine o mare bucurie să-l cunosc pe bucătarul Cosmin Toma și să-mi aduc contribuția la prepararea prăjiturii Cetății. Am gustat preparate din toate colțurile lumii. La Alba Iulia am făcut mult mai mult: mi-am lăsat amprenta asupra prăjiturii celei mai mari Cetății din România. Mă simt minunat, e o experiență memorabilă“, a spus Ben Southall, în momentul în care și-a lăsat semnătura pe platoul unde era așezată prăjitura Cetății.

„Nu pot decât să mă bucur că i-am «dăruit» Cetății Alba Carolina o prăjitură, una high class, care îmbină o rețetă din bucătăria tradițională românească, cea a salamului de biscuiți, cu bucătăria internațională. Pentru mine este o adevărată «sculptură» dulce. Mă bucur la fel de mult că am avut un ajutor de nădejde, pe celebrul Ben Southall. A fost un privilegiu pentru mine“, a punctat Cosmin Toma, vizibil mulțumit de reușită.

Pe lângă prăjitură, cea mai mare Cetate din România are dedicate și un vin, respectiv o pită (n.a. pâine)

Despre Ben Southall

Faimosul aventurier vizitează, timp de zece zile, Alba Iulia, dar și alte locuri din Transilvania care o întregesc ca destinație turistică. Cel mai „invidiat“ angajat al planetei are cu un scop precis: vrea să  pună Alba Iulia pe harta turistică internațională, pe Best Life in the World.  Britanicul a ajuns celebru, după ce a reușit să câstige competiția pentru ocuparea „celui mai bun job din lume“, organizată în anul 2009 de Oficiul de Turism din Queensland (Australia), în scopul promovării turistice a insulelor din Marea Marea Barieră de Corali. După terminarea contractului, britanicul a rămas la antipozi. De atunci, călătoreşte în întreaga lume, ca jurnalist de turism, blogger, organizator de expediții neconvenționale.

Foto: Florin Duțulescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram