Stiati ca?.. Mocanita de la Alba Iulia..

Publicat în: 
16 noiembrie 2014

Stiati ca mocanita de la Alba Iulia a functionat pentru aproape 100 de ani, in perioada 1895 si 1981, perioada in care a transportat pe ruta Alba Iulia - Zlatna, tur retur, 18.832.000 tone de marfa si 31.390.000 de calatori pe un total de 32.256.012 kilometri?

Mocanita a facut parte din viata orasului si a albaiulienilor pentru aproape 100 de ani, fiind inaugurata in anul 1895 si facand ultimul drum tur retur in anul 1981. Implicat in constructia ecartamentului ingust pe linia Alba Iulia - Zlatna a fost Lukacs Bela, ministru de Finante in Budapesta la doar 25 de ani apoi director al Cailor Ferate si secretar al afacerilor externe. Originar din Zlatna, Lukacs Bela nu si-a uitat niciodata orasul natal, devenind finantatorul principal al constructiei liniei ferate Zlatna - Alba Iulia. In cea mai mare parte a perioadei de functionare, locomotiva folosita a fost una cu abur, pentru ca in ultimii ani sa fie introduse si locomotive cu motorina. Mocanita de la Alba Iulia circula pe o linie cu o lungime de 40 de kilometri, 11 gari si 3 puncte de alimentare cu apa la Alba Iulia, Sard si Zlatna. Ultima plecare a mocanitei de la Gara din Alba Iulia a avut loc pe 20 septembrie 1981, inaintea inaugurarii liniei cu ecartament normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram