Stiati ca?.. Prima parte a Codex Aureus ..

Publicat în: 
22 februarie 2015

Stiati ca prima parte a Codex Aureus contine evangheliile lui Matei si Marcu si este gazduita in biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia?

Codex Aureus, cunoscut si drept Evangheliarul de la Lorsch, este impartit in patru parti si a fost inregistrat in catalogul manastirii Lorsch din Germania cu denumirea "Evangelium pictum cum auro habens tabulas eburneas"; care se traduce ca Evanghelie pictata cu aur si legaturi din tablite de fildes. Codex Aureus este unul dintre cele mai vechi si cele mai valoroase manuscrise de pe intreg teritoriul Romaniei.

Scris in limba latina, Codex Aureus a fost realizat la porunca lui Carol cel Mare si, la moartea acestuia, s-a numarat printre cartile vandute pentru ca sumele obtinute sa fie impartite saracilor, asa cum dicta testamentul imparatului.

Codex Aureus contine 476 de pagini, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia detinand primele 111 foi, o alta parte aflandu-se in proprietatea Bibliotecii Apostolice Vatican din Roma, iar copertile se afla la Londra si Roma. Fragmentarea manuscrisului s-a produs datorita intereselor de comercializare, manuscrisul fiind rupt in doua de un soldat, care l-a vandut astfel mai departe, prima parte ajungand la Christofor Migazzi care a vandut intreaga sa biblioteca lui Ignatiu Batthyany, fondatorul bibliotecii Batthyaneum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram