Stiati ca? .. Primul om din Alba Iulia care a pozat..

Publicat în: 
26 ianuarie 2015

Stiati ca.. prima persoana care a filmat si fotografiat evenimentele de pe 22 decembrie 1989 de la Alba Iulia, din timpul Revolutiei pentru inlaturarea lui Nicolae Ceausescu si a regimului comunist, a fost Nicu Murgasanu, iar aparatul cu care a pozat era adus ilegal din Germania?

Nicu Murgasanu nu era nici fotograf si nici jurnalist de profesie. Cel care a imortalizat multimea iesita in strada la Alba Iulia in Decembrie 1989 era sef de birou desfacere la Fabrica de Lapte din Alba Iulia, fabrica ce nu mai exista astazi. Acesta a explicat in interviurile ulterioare ca aparatul cu care a facut fotografiile era un Canon compact pe care reusise sa il aduca din Germania cu ajutorul prietenului sau Dodo Crisan, un roman stabilit permanent in Germania Federala, prin casatorie. Cele peste 100 de fotografii pe care le-a realizat Nicu Murgasanu in decembrie 1989 i-au castigat porecla de "Fotograful de Revolutie de la Alba Iulia", iar acesta a acceptat sa doneze aparatul ca obiect de patrimoniu Muzeului National al Unirii.

Desi la momentul Revolutiei Nicu Murgasanu nu era jurnalist de profesie, acesta si-a descoperit vocatia capturand imaginile istorice si a continuat pe acest drum devenind pionier al presei libere din Alba Iulia impreuna cu Radu Todoran, Dumitru Malin, Horia Sandu, Paul Gurian si Tamara Hategan, echipa care a pus bazele periodicului "Acum", prima publicatie libera de presa din Alba Iulia.

 

Sursa foto: proalba.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram