Albaiulieni cu care ne mandrim (2)

Publicat în: 
17 august 2015

Continuam seria Albaiulieni cu care ne mandrim prezentandu-va povestile altor trei oameni de succes nascuti in Alba Iulia, care au cariere impresionante in domeniul tehnologiei si al muzicii.

Marius Moga

Cantaretul si compozitorul roman Marius Moga s-a nascut pe 30 decembrie 1981 in Alba Iulia. Pasiunea sa pentru muzica a prins viata inca din copilarie, intrucat aproape toti membrii familiei sale erau interesati de acest domeniu: strabunicul sau a compus pentru un ansamblu folcloric, bunicul sau stia sa cante la banjo, bunica sa canta in corul bisericii, tatal sau, la chitara, iar mama sa s-a preocupat de canto.

Succesul lui Marius Moga a inceput in anul 2001, cand a compus piesa „Ti-am promis” pentru formatia Akcent, cotata foarte bine in clasamente. Acesta a continuat sa compuna pentru artisti cunoscuti din Romania pana in anul 2007, cand a infiintat trupa Morandi si s-a bucurat de un succes rasunator, la nivel national si international. In anul 2012, dupa doar un an petrecut in Los Angeles, Moga compune piesa „The Man Who Never Lied” pentru faimoasa trupa Maroon Five, piesa care ii aduce o nominalizare Grammy in anul 2012.

In cadrul clasamentului „Mari romani”, anuntat in anul 2006, albaiuleanul ocupa pozitia 85 din 100. In prezent, Marius Moga detine propria casa de productie, DeMoga Music, si compune in continuare unele dintre cele mai apreciate hituri romanesti.

Felix Crisan

Absolvent al Colegiului „Horea, Closca si Crisan” si al Universitatii din Bucuresti, Felix Crisan si-a inceput cariera ca angajat la IBM si HP, dupa care a decis sa-si deschida propria afacere. In prezent, compania fondata de el detine suprematia pe piata micro-platilor electronice.

Din pozitia de analist programator, Felix Crisan a ajuns consultant in industria telecom, dupa care a dezvoltat o aplicatie foarte apreciata pe piata romanesca a micro-platilor electronice. Aceasta aplicatie s-a situat in top 3 cele mai votate tehnologii de la expozitia dedicata start-up-urilor prezente in Silicon Valley.

Diana Baldea

Cea mai tanara femeie-dirijor de cor din Romania, albaiulianca Diana Baldea a inceput sa cante la pian la frageda varsta de patru ani. Talentul l-a mostenit de la mama sa si a ales sa il cultive inscriindu-se la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la specializarile pian si pedagogie muzicala.

Studiile sale au fost continuate in Germania, la Academia „Robert Schumann” din Düsseldorf. Acolo a obtinut doua licente, una in Dirijat Cor academic si Pian (2004) si cealalta in Dirijat Orchestra si Pian (2007). Diana Baldea a participat, in anul 2006, la un curs dirijat la Filarmonica din Brasov, fiind sustinuta financiar de Primaria Municipiului Alba Iulia si de Prefectura Judetului Alba.

Din 2003, tanara este membra a Corului „Collegyum Bizantinum” din Aachen, cu o vechime de 30 de ani, iar din 2008 este dirijor de cor la Opera din Brasov. Poate cel mai important aspect al parcursului sau profesional este faptul ca a ales sa se intoarca in Romania, pentru a fructifica tot ceea ce a invatat in strainatate.

 Foto: Marius Moga/Sursa: unica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram