Cei de la AmazingRomania.net prezinta Cetatea Alba Carolina drept "un vis devenit realitate", un loc in care una dintre cele mai de seama comori istorice si culturale ale tarii, unica in aceasta parte a Romaniei, incepe in sfarsit sa fie pusa in valoare asa cum nu s-a reusit cu alte zone si obiective turistice din tara.
In jurnalul de calatorie de pe Amazing Romania se vorbeste despre Alba Iulia si Cetatea care au trecut printr-un proces lung de restaurare, incepand din 1998, cu demararea lucrarilor de restaurare a Portii a III-a si pana in anul 2013, cand lucrarile la intreaga Cetate erau aproape finalizate. Conform jurnalului, locul s-a transformat, a renascut si si-a recapatat gloria de demult, transformandu-se intr-o "perla a turismului si culturii transilvanene".
Turism si istorie
Jurnalul de calatorie ia o pauza pentru a cinsti importanta istorica a orasului Alba Iulia si motivul pentru care se spune ca in aceste locuri istoria este inca vie, atat istoria relativ recenta, de lupta si izbanda, istoria construirii unei identitati nationale trainice, cat si istoria milenara a acestor locuri.
Turistul nu poate pasi in Cetate fara a simti, a ghici privind zidurile, respirand aerul, o anumita incarcatura, o poveste ce asteapta sa fie spusa. Articolul de pe Amazing Romania prezinta Cetatea asa cum este ea, in cuvinte si imagini ce ii fac cinste atat trecutului, cat si prezentului ce se imbina armonios printre ziduri si cladiri istorice.
Se vorbeste despre parcul Unirii, despre Catedrala Romano-Catolica, despre arhitectura din Cetate, despre Muzeul National al Unirii, despre statuile de bronz ce impanzesc cetatea si traseele pe care turistii le pot urma: Traseul celor Trei Fortificatii pentru care autorii blogului garanteaza ca merita platit biletul de intrare si Traseul Portilor Cetatii.
Se vorbeste si despre grajduri si superbii cai de la Alba Iulia, dar si despre zonele mai intunecate care spun o altfel de istorie, precum camera de tortura si celula lui Horea.
Poarta a III-a este mentionata in mod special drept un simbol al acestor locuri, restaurarea sa transformand-o intr-un loc ce da cu adevarat senzatia ca ar face trecerea armonioasa intre prezent si trecut. Amazing Romania recomanda o vizita in cetate de Ziua Nationala, cand in Cealalta Capitala manifestarile sunt absolut impresionante. Articolul se incheie cu o galerie foto ce surprinde cetatea iarna, in apropierea Craciunului.