#Curiozităţi: Straja în Apulum

Publicat în: 
22 ianuarie 2019

Ca pretutindeni în Imperiul Roman, şi la Apulum paza trebuia asigurată permanent de o grupă de patru soldaţi care serveau cu rândul.  Serviciul avea şi rolul menţinerii disciplinei.

Soldaţii care îndeplineau obligaţiile de strajă în anticul Apulum aveau în frunte un șef desemnat printr-un termen specific: tesserarius (comandantul gărzii), iar tessera era tableta pe care se nota parola castrului pe timpul nopţii.

Pază permanentă

În  castrul ridicat de romani la Apulum exista o strajă permanentă, cu consemn (parolă), care asigura paza pentru camera stindardelor, pentru camera tezaurului, pentru întreaga zonă din jurul clădirii comandamentului (Principia). Păzite erau şi locuinţa comandantului legiunii (legatus legionis), precum şi clădirile corpului de ofiţeri din conducerea legiunii.

Erau organizate permanent sisteme de pază interioare: străjile bine stabilite de la porţile castrului (castrul avea patru porți), cele de pe ziduri, ori cele care patrulau pe via sagularis (drumul de rond plasat în interiorul zidurilor castrului, de jur-împrejurul taberei militare).

Apulum este considerat de istorici cel mai important centru urban din Estul Imperiului Roman.

Reenactment antic

În zilele noastre, atmosfera lumii antice, cu legionari romani, războinici daci, gladiatori și dansatoare, este redată de trupa de reenactment antic ce activează în oraș și care are o intensă prezență publică în cursul sezonului turistic.

Atmosferă la Festivalul Roman Apulum, ce are loc anual la Alba Iulia/Credite: Florin Duţulescu

Porţiuni din castru, împreună cu una dintre porţile sale, cea de sud,  şi o parte din Principia au fost conservate şi pot fi vizitate de turişti la Alba Iulia. Urmele castrului de la Apulum figurează pe ruta culturală europeană dedicată împăraților romani.

#Curiozităţi despre #AlbaIulia

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #Curiozităţi despre #AlbaIulia, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro

De la întemeierea oraşului de către romani, în urmă cu aproape două mii de ani, şi până în zilele noastre, oraşul a trecut prin tot atâtea transformări, încât este aproape imposibil ca cineva să-i cunoască toate secretele.

Ca toate oraşele vechi, Alba Iulia păstrează, pe lângă clădirile-simbol şi mici secrete, lucruri mai puţin cunoscute. Urmele stau ascunse ici-acolo, zărite doar de ochiul cunoscătorilor. Altele merită amintite, deşi urma lor s-a pierdut definitiv, altele se cer cercetate în documente de arhivă.

#Curiozităţile ne pot ajuta să compunem, ca într-un puzzle, o altfel de poveste despre #AlbaIulia , una care ne va face să (re)descoperim oraşul cu alţi ochi.

Foto deschidere articol: Atmosferă la Festivalul Roman Apulum, ce are loc anual la Alba Iulia/Credite: Florin Duţulescu

Articol pe aceeaşi temă:

Campanie: #Curiozităţi despre #AlbaIulia

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram