Vara aceasta, site-ul Descopera.ro a publicat un articol de prezentare a Cetatii care a devenit dupa renovare simbolul orasului Alba Iulia mai mult ca niciodata. Articolul pune accent pe caracterul unic al Cetatii de tip Vauban in peisajul cetatilor si castelelor medievale din Romania, dar si pe modul in care aceasta si-ar putea ocupa rolul bine meritat in circuitul turistic al tarii, atragand tot mai multi turisti de peste hotare. Cetatea Alba Carolina se distinge prin arhitectura, iar geniul arhitectural din spatele acestui simbol medieval ce reuseste sa readuca in actualitate epoca de glorie este si subiectul principal in prezentarea postata in sectiunea Maratonul Descopera.
Cetatea si-a preluat numele de Alba Carolina de la austrieci, in cinstea imparatului Carol al VI-lea in perioada dominatiei habsburgice in Transilvania. Alba Carolina se afla pe lista celor mai impresionante edificii de acest gen din zona Europei Centrale si de Est fiind considerata cea mai importanta fortificatie de tip Vauban din Romania, dar si cel mai important monument arhitectural de tip Baroc din aceasta zona a tarii.
Construita in perioada 1715 - 1738, cetatea a fost ridicata in scop militar de catre arhitectul Giovanni Morando Visconti dupa planurile bazate pe cele mai avansate sisteme de fortificatii militare ale acelui moment. Astfel, Alba Carolina nu poarta doar semnatura arhitectului sau, ci si geniul maresalului si arhitectului francez Vauban al carui sistem de fortificatii a marcat inceperea unei noi ere in materie de arhitectura militara, fiind folosita in cateva dintre cele mai cunoscute cetati din Europa.
Descopera.ro subliniaza faptul ca cetatea a fost ridicata intr-o era zbuciumata, o perioada a tensiunilor militare si politice, acestia atribuind geniul si rezistenta acestei constructii investitiei enorme pe care autoritatile habsburgice au fost dispuse sa o faca intocmai pentru a se apara impotriva invaziilor si a isi consolida in acelasi timp prezenta politico-militara in zona Transilvaniei.
Este neclar care a fost suma exacta investita de autoritatile habsburgice pentru transformarea cetatii Alba Carolina in ceea ce dorea sa fie cea mai mare si cea mai importanta cetate fortificata din intreaga Transilvanie, dar un lucru este sigur: costurile au fost uriase.
Decizia de a ridica cetatea in locul in care se afla astazi a fost una strategica, luand locul ruinelor castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemini in punctul optim pentru asezarea unui astfel de obiectiv. Pentru construirea sa s-au daramat peste 100 de hectare ale vechiului oras medieval.
Arhitectul care si-a pus semnatura pe cetatea in plan heptagonal cu 7 bastioane, Giovanni Morando Visconti a fost rapus de ciuma inainte sa-si vada lucrarea terminata si odihneste astazi in Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia.
Din punctul de vedere al modului in care cetatea a fost construita, cei de la Descopera.ro noteaza ca s-au folosit tot tarani romani cu statut de serbi dupa cum a fost cazul cu majoritatea obiectivelor ridicate in aceea perioada. La Alba Carolina au lucrat peste 20.000 de serbi romani adunati din intreaga zona a Ardealului insa mesterii, pietrarii si supraveghetorii constructiei au fost italieni si respectiv austrieci.
Proiectul ambitios al habsburgilor nu a fost niciodata finalizat in forma sa initiala, atacurile otomanilor de la granite fortand autoritatile sa realoce fondurile dedicate constructiei cetatii Alba Carolina catre fortificatii din zona liniilor de aparare.
Cu toate acestea rezultatul final a fost si ramane una dintre cele mai impresionante si greu de cucerit cetati din intreaga Transilvanie. Cu forma sa de stea in 7 colturi si cele 7 bastioane, cu accesul prin cele 6 porti si forma zidurilor gandite pentru a respinge proiectilele, cetatea a reusit sa reziste timp de 3 luni atacurilor fortelor ungurilor conduse de Generalul Josef Bem fara a fi cucerita.
Dupa ce o lunga perioada cetatea Alba Carolina a fost data uitarii, iar timpul si-a pus amprenta pe zidurile candva impenetrabile, administratia locala a municipiului a demarat prin intermediul fondurilor europene un amplu proces de restaurare care se apropie de sfarsit in anul 2014. Cetatea in care s-a investit o suma considerabila de bani in vederea exploatarii turistice poate fi vizitata astazi pe Traseul celor Trei Fortificatii dar si pe Drumul celor 6 porti care pot fi in prezent admirate din nou de turisti.
Noua fata a Cetatii a reusit sa impresioneze atat vizitatorii obisnuiti cat si mari vedete, politicieni si oameni de cultura.
Alba Carolina isi reia locul de drept in corola de minuni a tarii.
Sursa: Descopera.ro