Dilema Veche, o prezenta constanta in Alba Iulia prin intermediul festivalului de cultura cu acelasi nume, a realizat de curand un interviu cu Mihai Coser, purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia si Robert Roman, angajat de asemenea al Primariei. Acestia au dezbatut subiectul schimbarii prin care a trecut Alba Iulia si in mod special Cetatea in ultimii ani in urma investitiei masive de fonduri europene si reorientarii catre o strategie de exploatare eficienta a potentialului turistic.
Discutia gazduita de Dilema Veche a fost deschisa cu subiectul Cetatii Alba Carolina in timpul renovarii si modul in care aceasta s-a schimbat in ultimii patru ani. Cetatea arata in momentul actual "cum ar trebui sa arate", dand viata orasului si umplandu-se incet dar sigur de turisti din toate zonele tarii si chiar de peste hotare, iar aceasta imagine contrasteaza puternic cu descrierea realizatorului care isi aminteste o Cetate aproape goala in 2011 si indemnul primarului Mircea Hava catre albaiulieni sa isi reia cetatea.
"Orasul a crescut si sta de la egal la egal cu tot ce inseamna atractivitate turistica in Transilvania - si ma refer mai ales la "axa" dintre Cluj si Sibiu" declara Mihai Coser, vorbind despre Alba Iulia de astazi, o Alba Iulia si o cetate care au reusit sa isi depaseasca statutul de Cetate a Armatei, devenind un loc mult mai primitor, unicul loc in Romania, dupa parerea acestuia, in care istoria isi traieste prezentul.
La implinirea a 300 de ani de cand a inceput constructia, Alba Iulia este gata sa sarbatoreasca cu o Cetate careia i-au fost redate energia si farmecul de alta data, un loc in care istoria milenara sa impleteste armonios cu prezentul. Robert Roman, responsabil cu organizarea de evenimente culturale in cadrul Primariei, vorbeste despre anul 2015 drept un an ce va fi marcat de o serie de proiecte comemorative.
"Alba Iulia incepe sa devina un oras extrem de agreabil si de dorit pentru cei care nu doar tranziteaza Transilvania, ci isi si fixeaza din timp o vacanta prin aceste locuri. Asta inseamna o crestere de aproximativ 20% a numarului de turisti in fiecare an, dupa statisticile hotelierilor" explica Mihai Coser, dar declara pentru Dilema Veche ca se simte in continuare nemultumit, nemultumiri despre care intra in detaliu Robert Roman.
Se doreste implicarea agentilor economici din Alba Iulia pentru a adauga un plus de valoare la ceea ce s-a obtinut prin proiecte europene, astfel incat Alba Iulia sa se impuna tot mai puternic ca punct de reper in turismul istoric si cultural atat pe plan national, cat si pe plan international.
Denumirea prin care Alba Iulia se prezinta din punct de vedere turistic ramane "Cealalta Capitala", desi invitatii dezvaluie ca la momentul in care acest slogan a fost adoptat, multora li s-a parut prea indraznet, poate chiar obraznic. Acest slogan nu se adreseaza doar romanilor si poate avea un impact puternic, poate chiar mai puternic asupra celor care il citesc in alta limba, intrebandu-se ce fel de loc ar fi Cealalta Capitala a Romaniei.
Mihai Coser este de parere ca renovarea Cetatii si redarea identitatii istorice si culturale a Albei Iulia ar trebui sa vina la "pachet" cu dezvoltarea turistica, iar acest lucru a inceput sa se vada treptat, prin cresterea anuala a numarului de vizitatori, o crestere pe care Primaria Alba Iulia continua sa o incurajeze, plusand pe atuurile unice si elementele definitorii, precum cele doua garzi: Legiunea a XIII-a Gemina si Lupii Apoulonului.
"Sunt lucruri pe care le gasesti in Alba Iulia si nu iti e dat sa le gasesti in alte locuri, nici chiar in Europa. Alba Iulia este un exemplu de ceea ce se poate face. Este Europa de fapt: gasesti, in straturi, cam tot ce a insemnat, de-a lungul istoriei, civilizatia europeana" raspunde Mihai Coser atunci cand este intrebat de ce ar trebui vizitata Alba Iulia, mai departe de obiectivele din jurul orasului si din tot judetul care merita mentionate.
"Alba Iulia e un amestec multicultural, e o Cetate pe care o descoperi in fiecare zi" declara Robert Roman, rezumand perfect ceea ce Alba Iulia de astazi reprezinta pentru cei care muncesc cu dedicatie si cu pasiunea pentru a pune acest superb loc pe harta oricarui turist prin Romania.
Motive invocate in interviu pentru care merita sa vizitezi Alba Iulia
In primul rand, este bine de stiut ca sezonul turistic incepe la 1 aprilie si se termina in 15 octombrie, conform reprezentantilor primariei. In aceasta perioada, turistii pot vedea garda austriacă şi garda Legiunii a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului, care aduc o parte din istorie in prezent, la indemana tuturor.
Pe langa vizita la Cetatea Carolina, Batthyaneum este un alt edificiu care merita atentia turistilor. Biblioteca a luat fiinta in 1780, pe vechiul sediu al bisericii trinitarienilor si adaposteste o colectie impresionanta de carti valoroase, din care fac parte manuscrise rare, precum Codex Aureus, Evangheliarul de la Lorsch, Biblia Sacra sau Psaltirea lui David.
Un alt punct de interes turistic este Muzeul National al Unirii, care a fost inaugurat in 1888 si unde se pot vedea colectii arheologice unice apartinand perioadei preistorice, dacice, romane si medievale, dar si piese valoroase ce apartin istoriei moderne romanesti.
Alba Iulia ofera insa si cadrul propice unor activitati de agrement, precum tragerea cu arcul sau calaria. Cei pasionati de muzica trebuie sa stie ca in Alba Iulia se organizeaza periodic concerte, atat de opera, cat si de muzica pop sau rock.
De asemenea, imprejurimile orasului sunt cat de poate de ofertante: la mai putin de o ora de mers se afla cramele Jidvei, la 30 de km gasesti zona Muntilor Apuseni, iar la 20 de km se afla primul teren de golf din tara cu 18 gauri.