Agenda ta în Alba Iulia

Acasă / Ce program au obiectivele turistice din #AlbaIulia
Garda Cetăţii Alba Iulia

Ce program au obiectivele turistice din #AlbaIulia

Publicat în: 8 apr.. 2019
Autor: Nicu Neag

Oraşul cu cea mai mare cetate din România este unul şarmant în orice perioadă a anului doriţi să-l vizitaţi. Până vă alegeţi data exactă la care să păşiţi prin Alba Iulia, considerăm că este potrivit să vă ajutăm cu câteva sfaturi utile. 

Ce program au muzeele din Cetatea Alba Iulia? Care este orarul Catedralelor simbol ale Cetăţii? Care este programul Traseului celor 3 Fortificaţii? Ce program are Parcul Dendrologic? În ce interval orar sunt deschise Şanţurile Cetăţii? Ce program are Sinagoga? Când este deschisă Cetatea Alba Iulia? Cât costă biletul de intrare la obiectivele turistice din Alba Iulia?

Sfaturile de mai jos vă vor răspunde, cu siguranţă, la întrebări.

Traseul turistic „Porțile Cetății“

Străbate Cetatea de la răsărit la apus. Altfel spus,  străbate cele şase porţi ale fortificaţiei, prin dreptul Sălii Unirii, a Muzeului Național al Unirii, a Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Un bun prilej pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.

Traseul Turistic al Porților Cetății/Foto: Ionuţ Văidea
Traseul Turistic al Porților Cetății/Foto: Ionuţ Văidean

Acces şi program Traseul „Porțile Cetății“: liber, non stop.

Muzeele din cea mai mare cetate din România

Indiferent că intraţi în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, dinspre răsărit sau dinspre apus, veţi descoperi muzeele în inima fortificaţiei.

 V-aţi dori să vă transpuneţi pentru câteva momente în viaţa soldatului roman? Dacă da, atunci trebuie să vizitaţi Muzeul roman Principiaamplasat în Piaţa Cetăţii.  Este locul în care puteţi îmbrăca echipamentul complex al soldatului roman, ce a fost reconstituit. Tot aici vă puteţi întâlni cu reenactorii din Garda Apulum.

Muzeul roman Principia
Muzeul roman Principia/Foto: Ania Ciolacu

Programul de vizitare Muzeul Principia: marți-duminică, 09.00-18.00.

Cost bilet: 10 lei pentru un adult, respectiv 5 lei pentru copii. Plata se face numai în  numerar (lei).

În apropiere este „Babilonul“ Cetăţii. Ce paralelă se poate face între această clădire şi Babilonul biblic?  La mijlocul anilor 1800 îi găzduia pe ofiţerii armatei habsburgice din Cetate. Locatarii erau recrutați din toate colțurile Imperiului Habsburgic, un imperiu multinaţional, motiv pentru care se spune că în acest pavilion al ofiţerilor se vorbeau toate limbile pământului. Așa că, localnicii au numit clădirea, pe bună dreptate, „Babilon“. Spre deosebire de Babilonul biblic, cel din Cetatea Alba Iulia nu au fost dărâmat, ci restaurat şi transformat în muzeu, Muzeul Naţional al Unirii.

#Top10 motive să vizitaţi Babilonul Cetăţii

Muzeul Unirii personaje istorice-Viziteaza-alba-iulia
Muzeul Unirii personaje istorice-Viziteaza-alba-iulia/Foto: Ionuţ Văidean

Programul de vizitare Muzeul Naţional al Unirii ianuarie şi februarie: miercuri-duminică, 10.00-17.00.

Programul de vizitare Muzeul Naţional al Unirii martie-decembrie : marți-duminică, 10.00-19.00.

Cost bilet: 10 lei pentru un adulţi,  2,5 lei pentru elevi,  5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).

Vizavi este una dintre cele mai importante clădiri din România, Sala Unirii. Aici s-au ținut în 1 decembrie 1918 lucrările Marii Adunări Naționale. Sala Unirii nu poate fi vizitată acum de către public, întrucât aici se derulează un amplu proiect de restaurare şi reamenajare. Îi puteţi descoperi povestea cu ajutorul plăcuţei QR, aflată în faţa edificiului.

Sala Unirii/Foto: Nicu Neag
Sala Unirii/Foto: Nicu Neag

În apropiere,  pe strada Unirii, nr.3, o ulicioară vă duce la o clădire albă, luminoasă și primitoare. Aici funcţionaeză primul și, deocamdată, singurul muzeu de artă sacră din România-MUSEIKON.

#Top10 exponate în singurul muzeu de artă sacră din România

Museikon-Evanghelia greco-română, București, 1693
Museikon-Evanghelia greco-română, București, 1693/Sursa: MUSEIKON

Programul de vizitare MUSEIKON  ianuarie şi februarie: miercuri-duminică, 10.00-17.00.

Programul de vizitare MUSEIKON martie-decembrie : marți-duminică,  10.00-19.00.

Cost bilet: 10 lei pentru un adulţi,  2,5 lei pentru elevi,  5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).

Dacă aţi optat pentru Muzeul Unirii şi Museikon, veţi plăti un bilet integrat, astfel: 15 lei ca adult, 3,5 lei ca elev, respectiv 7,5 lei ca student, pensionar, senior 65+.

Catedrala Romano-Catolică

Este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire-ridicată la începutul secolului XIII-, din Alba Iulia şi din judeţul Alba. Edificiul, considerat cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania, este înscris în Ruta dedicată patrimoniului architectural romanic european, „Transromanica“.

#Top10 motive să vizitați cea mai veche catedrală din Transilvania

cea mai veche catedrală din Transilvania
Cea mai veche catedrală din Transilvania/Foto: Florin Duţulescu

Program Catedrala Romano-Catolică: zilnic, 09.00-18.00

Accesul este liber.

Intervalul orar în care aveţi ocazia să vedeţi Cetatea din turnul Catedralei: 10.00-18.00, cost bilet: 6 lei.

Catedrala Încoronării

În imediata apropiere, tronează, cu propria-i eleganţă, Catedrala în care s-au încoronat Ferdinand și Maria, ca suverani ai României Mari, în 15 octombrie 1922.

Zece motive pentru Catedrala Încoronării

Catedrala Încoronării
Catedrala Încoronării/Sursa: www.albaiuliaqr.ro

Program Catedrala Încoronării:

6.30–20.00 (în zilele de peste săptămână);

7.30–20.00 (în duminici şi sărbători);

Accesul este liber.

 Traseul celor 3 Fortificaţii

Un traseu turistic, 2 milenii de istorie, 3 fortificaţii. Aşa ar putea fi descris unul dintre locurile din cea mai mare cetate din România care oferă un complex de experienţe pentru vizitatori- Traseul celor 3 Fortificaţii. Este amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății Alba Iulia, având conformația unui muzeu în aer liber, în cea mai mare parte a sa.

Program Traseul celor 3 Fortificaţii: zilnic, 10.00-17.00, în sezonul turistic.

Cost bilet: 20 lei/adult şi 5 lei/copii

Imagine aeriană Traseul celor trei fortificații/Sursa: www.albaiuliaqr.ro
Imagine aeriană Traseul celor trei fortificații/Sursa: www.albaiuliaqr.ro

Şanţurile Cetăţii

De Traseele șanțurilor Cetății, puteți profita și plimbându-vă. Un tur al șanțurilor înseamnă 2,7 kilometri. Veți observa că cele patru laturi, de est, nord, vest și sud sunt aproape egale între ele ca lungime și că oferă neașteptate surprize pe întreg parcursul.

Program Şanţurile Cetăţii: zilnic, 09.00-22.00

Accesul este liber.

Şanţurile Cetăţii
Şanţurile Cetăţii/Foto: Ionuţ Văidean

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică

Vreţi să vă documentaţi mai în detaliu despre opţiunile de valorificare cât mai utilă şi plăcută a timpului petrecut în Alba Iulia? Vizitaţi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, situat pe latura vestică a Cetăţii!

Program Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică:

Luni-Duminică: 1 mai – 30 septembrie: 9.00–21.00

Luni-Duminică: 1 octombrie – 30 aprilie:  9.00- 17.00.

Portret Mihai Viteazul
La Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică sunt expuse portrete ale unor oameni celebri care şi-au legat numele de Alba Iulia/ În imagine Mihai Viteazul

Parcul Dendrologic

Turiștii care vor să se relaxeze departe de aglomerația urbană pot opta pentru Parcul Dendrologic de la marginea orașului Alba Iulia. „Colțul de rai“ de la baza Dealului Mamut este unic în România tocmai prin amenajarea sa,  în mijlocul unei păduri. Accesul în Parcul Dendrologic: din drumul naţional care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Miceşti, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

Parcul Dendrologic
Parcul Dendrologic de la baza Dealului Mamut/Sursa: Facebook/Parcul Dendrologic

Program de vizitare Parc Dendrologic: Marţi-Duminică,  între orele 9.00-21.00, ultima intrare este la ora 20.00.

Cost bilet: 2 lei pentru adulți, 1 leu pentru copii.

Parcul de Aventură Dynamis

Sunteţi iubitori de sport şi adrenalină? Parcul de Aventură Dynamis poate fi o destinaţie perfectă  atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru grupurile de prieteni. Traseele parcului sunt alcătuite dintr-o serie de elemente suspendate pe copaci sau piloni care se pot parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism, prin traversare sau căţărare.

Parcul de Aventură Dynamis
Parcul de Aventură Dynamis/Sursa: Facebook/Parcul de Aventură Dynamis

Acces:Calea Moţilor(ieşirea din Alba Iulia spre Munţii Apuseni)-strada Valea Popii, pe lângă intrarea în Parcul Dendrologic.

Program Parcul de Aventură Dynamis:

Luni-Joi:10.00-17.00

Vineri-Duminică: 10.00-18.00

Cost bilet: 10 lei/oră.

Sinagoga

Alba Iulia găzduieşte cea mai veche comunitate izraelită din Transilvania, cu activitate neîntreruptă până astăzi. În centrul orașului se păstrează prima sinagogă de zid din Transilvania. În același timp, este singura sinagogă existentă în județul Alba.

prima sinagogă de zid din Transilvania
Prima sinagogă de zid din Transilvania/Foto: Florin Duţulescu

Program Sinagogă: cei interesați trebuie să–și anunțe vizita pe pagina oficială de Facebook a Comunității Evreilor din Alba Iulia sau pe adresa de email oficială a comunității, comevalba@gmail.com.

Cred că v-am stârnit interesul şi, în acelaşi timp,  v-am dat şi un set de sfaturi utile. Voi ce aţi vrea să vizitaţi şi experimentaţi în Alba Iulia

#AlbaIulia pe canalele digitale

Până alegeți momentul în care să vizitați sau revizitați orașul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina,  vă punem la dispoziție un set de soluții digitale:

Pagina de Facebook Municipiul Alba Iulia

Pagina de Facebook Alba Iulia Smart City

Pagina de Facebook a municipiului în limba engleză, Visit Alba Iulia

Pagina www.visitalbaiulia.com

Contul  de Instagram VisitAlbaIulia

Contul de Twitter VisitAlbaIulia

Pagina oficială a municipiului, www.apulum.ro

Subdomeniul turism.apulum.ro.

Pagina web a proiectului Descoperă patrimoniul cultural din Alba Iulia prin QR COD

Documentarul „Amprente celebre în #AlbaIulia“, un adevărat instrument de marketing cultural,  care spune povestea a 30 de personalități de talie națională și europeană care au scris istorie la Alba Iulia.

Blogul oficial de turism, https://viziteazaalbaiulia.ro

Foto deschidere articol: Garda Cetăţii Alba Iulia în apropierea Porţii a III-a/Foto: Ionuţ Văidean

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia