#Top10 motive să vizitați muzeul din „Babilonul“ Cetăţii

Publicat în: 
20 martie 2019

Vreţi să vă întoarceţi în preistorie, să zăboviţi în vremea dacilor și romanilor, să treceţi prin Evul Mediu, să „participaţi“ la Răscoala lui Horea, dar și la Războaiele Mondiale? Dacă răspunsul este afirmativ, trebuie să faceţi un popas,  de cel puţin o oră, la „Babilonul“ Cetăţii, clădire în care funcţionează Muzeul Naţional al Unirii.

Vă prezentăm, mai jos, un #top10 motive care să vă îndemne să treceți Muzeul Unirii pe lista obiectivelor ce merită vizitate, când ajungeți în Cetatea Alba Iulia, cea mai mare cetate din România:

Vă puteți imagina cum arăta edificiul în vremurile în care era „Babilonul“ Cetății. Ce paralelă se poate face între această clădire şi  Babilonul biblic?  La mijlocul anilor 1800 îi găzduia pe ofiţerii armatei habsburgice din Cetate. Locatarii erau recrutați din toate colțurile Imperiului Habsburgic, un imperiu multinaţional, motiv pentru care se spune că în acest pavilion al ofiţerilor se vorbeau toate limbile pământului. Așa că, localnicii au numit clădirea, pe bună dreptate, „Babilon“.

Spre deosebire de Babilonul biblic, cel din Cetatea Alba Carolina nu au fost dărâmat, ci restaurat şi transformat în muzeu, Muzeul Naţional al Unirii.

Muzeul funcţionează în era „Babilonul“ Cetății.

Personaje istorice în faţa Muzeului/Foto: Ania Ciolacu

Veți afla povestea celei mai complicate operații pe creier făcută în zona de astăzi a  Ardealului în urmă cu aproape cu 4.500 de ani. Operația este cunoscută sub numele de trepanație, adică deschiderea cutiei craniene.

Craniul cu trepanație din Epoca bronzului poate fi văzut în expoziția de bază a Muzeului;

Craniul cu trepanație din Epoca bronzului poate fi văzut în expoziția de bază a Muzeului/Foto: Florin Duţulescu

Veți putea admira vasele pictate, o adevărată minune a tehnicii și artei ceramicii neolitice;

Veți vedea vasul celtic cu toarte antropomorfe descoperit la Blandiana (județul Alba), vechi de peste 2.300 de ani. Torțile  sale prezintă câte un personaj masculin, respectiv unul feminin. Piesa, unicat în România, este, în același timp, o raritate în arealul artei celtice din Europa central-estică;

Vasul celtic este unicat în România

Vasul celtic este unicat în România/Foto: Florin Duţulescu

Veți afla povestea căluțului de bronz de acum 3.000 de ani, descoperit lângă Alba Iulia, în situl preistoric de la Teleac. Piesa reprezintă un un cal puternic stilizat și  a avut, cel mai probabil,  rolul de pandantiv. Asta, întrucât greabănul calului este străbătut de o perforaţie,  care indică  faptul că piesa era atârnată. Este posibil să fi fost parte componentă a harnaşamentului unui călăreţ. Din punct de vedere istoric, statueta este o dovadă a legăturilor spaţiului carpato-balcanic cu zona de stepă răsăriteană. Piesa are şi valenţe artistice remarcabile. Tehnica redării stilzate a siluetei calului trimite la arta bronzurilor traco- cimeriene, considerată o culme a prelucrării bronzului la începutul mileniului întâi î. Hr.

Căluţul de bronz de acum 3.000 de ani

Căluţul de bronz de acum 3.000 de ani/Foto: Florin Duţulescu

Veți avea în fața ochilor o „mostră“ din măiestria artizanilor daci în tezaurul descoperit la Lupu, datat secolul I î.Hr. Se consideră că tezaurul ar fi aparținut unui nobil dac, obligat să-l ascundă în pământ, poate, chiar la invadarea Daciei de către legiunile romane;

„Mostră“ din măiestria artizanilor daci

„Mostră“ din măiestria artizanilor daci/Foto: Florin Duţulescu

Vă puteți întoarce în urmă cu 1800 de ani, în anticul Apulum (denumirea latină a orașlui Alba Iulia ), prin intermediul machetei complexului de terme romane care a funcționat aici. Veche, de peste un secol, macheta a fost premiată la o expoziție internaţională;

Macheta termelor romane de la Apulum

Macheta termelor romane de la Apulum/Foto: Florin Duţulescu

Veți putea admira trei splendide statuete romane de marmură descoperite în ultimele trei decenii și dedicate zeilor Liber Pater și Nemesis, respectiv eroului Hercule;

Zeita-Nemesis

Zeita-Nemesis/Foto: Florin Duţulescu

Veți putea descifra o reprezentare care-i înfățișează pe Romulus şi Remus alăptaţi de lupoaică. Basorelieful este o dovadă a legăturii anticului Apulum cu simbolurile Romei și, în același timp, o mărturie peste milenii a statutului special pe care l-a avut anticul Apulum în Imperiul Roman.

Veți vedea fluierul, haina și șerparul eroului național Avram Iancu;

Serparul lui Avram Iancu

Serparul lui Avram Iancu/Foto: Florin Duţulescu

Care este programul de vizitare şi cât costă biletul

În plus, aveți ocazia să descoperiți unul dintre cele mai cunoscute muzee din România, ca patrimoniu și renume științific. Colecţiile muzeului numără circa 200.000 de obiecte de patrimoniu. Instituția ocupă un loc fruntaș între muzeele din țară și la capitolul expoziții temporare, în jur de 50 anual.

Clădirea în care funcționează instituția de cultură, ridicată între 1851-1853, este și este cel mai mare edificiu în stil romantic din Alba Iulia.

Indiferent că intraţi în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia, dinspre răsărit sau dinspre apus, veţi descoperi muzeul în inima fortificaţiei.

Programul de vizitare ianuarie şi februarie: miercuri-duminică, în intervalul orar 10.00-17.00.

Programul de vizitare martie-decembrie : marți-duminică, în intervalul orar 10.00-19.00.

Intrarea: 10 lei pentru un adulţi,  2,5 lei pentru elevi,  5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).

Sinteză realizată de Nicu Neag

Vă recomandăm să citiţi şi: 

#AlbaIulia100: VIDEO Cetatea născută pentru istorie

Cetatea, în miniatură

#Top10 motive să vizitați cea mai veche catedrală din Transilvania

De vizitat în #AlbaIulia-Muzeele Cetăţii

#Curiozităţi: Legenda întemeierii oraşului medieval

Ce ţi-ar putea scrie cea mai mare cetate din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram