Ce trebuie sa vizitam daca stam doar o zi in Alba-Iulia?

Publicat în: 
15 septembrie 2014

Sa zicem ca sunteti in tranzit prin orasul Alba Iulia, un oras despre care nu stiti prea multe si nici nu v-ati aratat interesat de ce se poate face in el. Pana acum. Nu va putem lasa sa plecati de aici la fel cum ati venit, asa ca pana la vizita urmatoare ne permitem sa va dam o idee.

Partea I

Toti cei carora le veti povesti la intoarcere ca ati trecut prin Alba Iulia va vor intreba fara ezitare: ”Ai vizitat cetatea?” Asa ca pregatiti-va!

Din start va spunem ca e bine ca la Cetatea Alba Carolina sa ajungeti inainte de schimbarea Garzii austriece de la Poarta a III-a, adica inainte de ora 12:00. Nu va luati dupa ce spun unii si altii, este un moment viu din viata cetatii care merita vazut. Mai cu seama ca in week-end se trag si salve de tun!

Dupa spectacolul Garzii, puteti sa admirati fortificatiile din zona sau chiar sa urmati Traseul celor Trei Fortificatii, unde veti vedea Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabara Militara, Platforma de artilerie si locul de belvedere. Trebuie sa platiti insa un bilet, care va costa 10 lei.

Pentru un bilet de 20 de lei aveti acces si la bastionul Sasilor si Sala Armelor din incinta. Trebuie sa tineti cont insa ca acestea sunt inchise lunea).

Coffee-break

Daca nu v-ati oprit intre timp sa beti o cafea (la cafeneaua din incinta cetatii) sau o licoare ”istorica”, o puteti face in tabara militara, care este amenajata ca o zona de agrement. Acolo veti fi intampinati de hangite si hangii imbracati in costume de epoca, habsburgice si veti fi serviti aidoma locuitorilor cetatii de alta data (cu bauturi turnate in cani de lut, cu sigiliul cetatii).

Puteti sa va fotografiati cu hangiii sau chiar cu Garzile cetatii.

In fiecare seara de week-end are loc cate un café - concert, pe terasa proprie a cafenelei.

Partea a II-a

Nu uitati insa pentru ce ati venit la cetate – mai aveti de vizitat inca multe alte obiective, cum ar fi celula in care a stat Horea inainte sa fie executat si temnita (despre care puteti afla mai multe din Traseul Eroilor Neamului Romanesc), Sala Unirii (locul in care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu Romania, la 1918. Intrarea este libera) împreună cu Muzeul Unirii. Cladirea a fost construita in secolul XIX si a fost folosita drept cazina de catre armata austro-ungara. In interior sunt exponate din perioada Marii Uniri.

Aici veti vedea, printre altele, un craniu despre care se spune ca ar fi trecut printr-o interventie chirurgicala care le-ar da mari batai de cap chiar si medicilor din ziua de azi.

Lunch

Atata istorie intr-o singura zi poate da pofta de mancare. Puteti sa mancati la restaurantul medieval din incinta Cetatii – Pub 13, situat chiar langa Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan, despre care am scris mai multe aici. Desigur, exista si varianta sa iesiti din cetate, ca sa incercati un alt gen de restaurant, dar daca decideti sa ramaneti in zona nu veti regreta. Preturile pot parea un pic piperate – asa cum le place ardelenilor -, dar un platou „cu de toate” pentru doua persoane, asezonat cu salate si bauturi nu va duce la mai mult de 70 de lei de persoana. Va recomandam gratarul si ciorba de fasole in paine, care este…excelenta!

Partea a III-a

Odata rezolvata si aceasta ”problema”, ne intoarcem la oile noastre si va recomandam sa va continuati plimbarea si sa vizitati Catedrala Ortodoxa, mai ales ca aici au fost incoronati Maria si Ferdinand ca Regi ai Romaniei Mari. Merita sa aruncati un ochi si la Catedrala Romano-Catolica, pentru ca e o locatie superba! Daca e vineri si va mai prinde seara prin oras, puteti sa intarziati putin si sa va ocupati un loc pe treptele catedralei, ca sa asistati la demonstratiile militare ale Legiunii a XIII-a Gemina.

Apoi va puteti intoarce linistit la hotel sau in oras, pentru o cina linistita, ardeleneasca, in asteptarea careia puteti sa derulati filmul intregii zile pe camera foto. A meritat plimbarea?

6 comments on “Ce trebuie sa vizitam daca stam doar o zi in Alba-Iulia?”

 1. 1- nu puteți vedea, toată cetatea, într-o zi !
  2- apelați la un ghid ! La ora 10, în fața hotelului Cetate, vă așteaptă un băiat drăguț/amabil : el, e ghidul !!!
  3- feriți-vă de bicicliștii din Cetate !!! O bilă neagră ( viteză, tupeu, etc. ) !!!
  4- prețurile, sunt, de bun-simț . E mai ieftin decât în oraș !!!
  5- rest. ,,Mesieval", lângă Obelisc, este superb !!! Prețuri, absolut, uimitoare : ciorbă burtă - 11 lei !
  ciorbă ghebe- 12 lei !
  bere - 5/6 lei !
  6- etc., etc., etc, ....7
  7- v-o spune, unul, care s-a îndrăgostit de Alba Iulia !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram