Cetatea, „centru al distracției în Transilvania“

Publicat în: 
10 aprilie 2017

Alba Iulia își va răsfăța vizitatorii, pe parcursul sezonului turistic, dar și în extrasezon, cu concerte și evenimente de top. Blogul de turism al municipiului, www.viziteazaalbaiulia.ro, vă invită să urmăriți calendarul evenimentelor, ca să vă puteți  organiza din timp o escapadă în orașul al cărui slogan turistic este „Cealaltă Capitală“.

Cu un calendar  al evenimentelor tot mai bogat de la un an la altul, Alba Iulia s-a transformat în orașul cu cea mai mare șcenă și cel mai mare décor din România, desfășurate între zidurile celei mai mari Cetăți din România. Fortificația este locul de desfășurare a unui repertoriu cultural unic în peisajul orașelor din România. Este locul în care se organizează expoziții, se proiectează filme, au loc festivaluri de rock, folk, jazz, se aud orchestre celebre.

Vă prezentăm,mai jos, evenimentele de top, organizate pe parcursul anului 2017, în sezonul turistic, dar și în extrasezon,  de către Primăria Municipiului Alba Iulia în cea mai mare Cetate din România. Considerăm că fiecare în parte reprezintă un motiv solid pentru a-i atribui Cetății Alba Carolina sintagma de „centru al distracției în Transilvania“.

28 aprilie -1 mai Festivalul Roman Apulum

Este locul în care vă puteți întâlni cu legiuni romane și războinici daci, la cel mai mare festival de reconstituire istorică din România. În incinta Cetății Alba Carolina își vor da întâlnire peste 300 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare. Pe parcursul a patru zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

Reenactori

Imagine de la Festivalul Roman Apulum

12-14 mai: Bastion Session

Este evenimentul care adună la Alba Iulia rideri de skate, role, bmx sau trotinetă, care ne vor demonstra cât de sus pot sări din bank.

Locul de desfășurare: Bastion Skate Park, Alba Iulia, Aleea Sfântul Capistrano, nr. 1

22 mai: Flautul Fermecat

De șase ani, doi artiști de top, Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail susțin un turneu național care se transformă, de fiecare dată, într-un spectacol cu momente artistice de neuitat.   La ediția din acest an, Ioan Bogdan Ștefănescu ne provoacă să învățăm nu mai puțin de cinci nume japoneze diferite, toate asociate cu flautele sale: deja celebrul flaut de aur marca Muramatsu, flautul de lemn-Yamaha, un flaut piccolo – Yamada, flautul alto-Sankyo și un flaut bas-Kotato. Toate mărcile enumerate sunt cap de serie pe plan mondial. Pentru cei care participă prima oară la o astfel de demonstrație de magie instrumentală, cu siguranță seara pe care o vor petrece alături de cele cinci flaute fermecate, de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail,  va rămâne un reper între momentele de emoție artistică pe care le-au trăit vreodată.

Locul de desfășurare: Casa de Cultură a Sindicatelor.

27 mai: Adventure Airsoft Contest

Vreți să aveți parte de adrenalină, acțiune, suspans? Dacă da, atunci trebuie să participați la „Adventure Airsoft Contest”.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

1-2  iunie: Cetatea Copiilor

Un nou prilej de bucurie pentru prichindei, dar şi pentru cei care încă nu au uitat ce înseamnă joaca, prinde contur în fiecare an. Cetatea Alba Carolina se transformă într-un tărâm de basm cu castele, prințese și eroi fantastici.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

2-5 iunie: Alba Fest

Așa cum v-am obișnuit, la sfarsitul lunii mai, timp de trei zile, Cetatea Alba Carolina va rasuna sub ritmurile și show-urile artistilor români și internaționali. Anul trecut, spre exemplu, în Piața Cetății au concertat celebrul DJ francez-jamaican Willy William(compozitor, producator muzical si cantaret, cel care canta piesa “Ego”), James Arthur( cantaretul si compozitorul britanic care a lansat piesa “Impossible”), si Inna(artista romanca ce nu mai are nevoie de nicio prezentare).

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

 

23-25 iunie: Sărbătoarea Muzicii

Sărbătoarea Muzicii înseamnă că știți să alegeți ce ascultați și știti să vă bucurați de muzică în starea ei de grație și în formă ei cea mai avansată și mai elevată. Și nu doar pentru câteva ore, ci pentru un weekend întreg!

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

29-30 iulie: Expoziţia Chinologică Internaţională

Cetatea Alba Carolina devine pentru două zile locul de întâlnire al campionilor, indiferent de rasă sau talie. Evenimentul oferă șansa proprietarilor de câini să-și evalueze cei mai buni prieteni într-o atmosferă inedită.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

5-6 august:  ROWMANIA

Marele campion Ivan Patzaichin vă invită, cu mic, cu mare, să vă înscrieți în competiţia de vâslit în canotci de 10+1. Un eveniment care face valuri la propriu, pe Mureș și care se desfășoară la nivel național.

11-13 august: Festivalul „Cântec de suflet”

Festivalul adună la Alba Iulia slujitori ai cântecului străbun, autentic și veșnic. Este un spectacol de cantec, joc si port românesc.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

 25-27 august: Festivalul „Dilema Veche“

Merită să vă planificați acest weekend la Alba Iulia. Puteți trăi o experienţă memorabilă, într-un week-end cultural care aduce la un loc scriitori, artişti şi muzicieni invitaţi să ne lămurească dilemele, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

1-3 septembrie: Alba Iulia Music and Film Festival

Muzica și filmul vor străluci din nou în cadrul istoric al cetății Alba Carolina, unde timp de trei zile, între 1 și 3 septembrie, are loc a cincea ediție a Alba Iulia Music & Film Festival. Ca în fiecare an, veți avea acces gratuit la toate proiecțiile și concertele din cadrul festivalului.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

9 septembrie: Mamut Bike Race

Un nou concurs de ciclism? Nu. E mai mult de atât. Este un nou mod de a împrieteni mișcarea cu explorarea unei noi piste numită de pasionați „Transalpina bicicliștilor“, de a contopi aventura cu autodepășirea.

Locul de desfășurare: Zona Valea Popi-Mamut

12 septembrie: Vioara lui Enescu

„Catedrala”, după cum mai este cunoscută vioara Guarneri, își va etala acordurile impunătoare într-un spectacol care a depășit deja ca faimă granițele României. Gabriel Croitoru alături de pianistul Horia Mihail, traduc sunetul viorii lui Enescu la Alba Iulia în acorduri seducătoare și emoționante.

Locul de desfășurare: Casa de Cultură a Sindicatelor.

23 septembrie: Alba Iulia City Race

Proiectul își propune organizarea unui eveniment atletic de anvergură internațională, sub titulatura “ALBA IULIA CITY RACE” cuprinzând trei curse atletice, cu start în bloc, care combină alergarea pe șosea cu alergarea în teren variat. Participanții se vor putea înscrie la una dintre cele 4 curse programate în cadrul acestui eveniment, respectiv Semimaraton 21 km, Cros 10 km, Crosul Cetății – cursa populară și Kids Race.Proiectul a fost astfel conceput pentru a atrage un număr cât mai mare de oameni în Alba Iulia pe de o parte, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de practicanți ai sportului în aer liber și pentru stabilirea unei cooperări între atleți, autorități publice locale, media, sponsori în vederea promovării unui stil de viață sănătos, pe de alta parte.

15 octombrie: Sarbatoarea Încoronarii

O ocazie deosebita, încărcată de simbolism, de a vizita locul unde a avut loc Încoronarea Regilor României Mari, Catedrala Încoronării,  este  ziua de 15 octombrie, când se marcheaza 97 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

30 noiembrie- 3 decembrie: Festival de România

Te invităm să trăiești și să sărbătorești cea mai importantă zi a românilor, la Alba Iulia, în Cealaltă Capitală. Să arătăm tuturor că de aici a început totul și că aici totul e ca la început: spiritul românesc descătușat, liber și mereu învingător.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

5-21 decembrie: Serbările Iernii

Cei mici își primesc darurile de la Moș, cei mari își încălzesc sufletele cu un colind și-un vin fiert. Împreună ne bucurăm de luminile Cetății care ne binecuvântează sărbătorile.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

21 decembrie: Crăciunu din 21

La început a fost o pură întâmplare, iar mai apoi devenit o adevarată sărbătoare. „Craciunu’ din 21” este momentul în care ne pregătim să-l primim pe Moș și spiridușii săi încărcați de cadouri.

Locul de desfășurare: Cetatea Alba Carolina.

Informații utile

Blogul de turism al municipiului, www.viziteazaalbaiulia.ro, vă invită să urmăriți calendarul evenimentelor, ca să vă puteți  organiza din timp o escapadă în orașul al cărui slogan turistic este „Cealaltă Capitală“. Detalii despre cazare în Alba Iulia găsiți aici. Trebuie, însă, să grăbiți,  dacă vreți să vă distrați în Cetatea Alba Carolina. Asta, întrucât la evenimente precum Alba Fest sau Festivalul „Dilema Veche“, Festival de Romania unitățile de cazare sunt ocupate 100%.

Ce trebuie să vizitați dacă stați o zi în Alba Iulia? Dar un wekend întreg? Ne permitem să vă dăm câteva sfaturi, aici și aici.

Toate drumurile duc la…Alba Iulia. Nu suntem pe vremea romanilor, și nici Alba Iulia nu e Roma, dar vă spunem că puteți ajunge destul de ușor în  Cealaltă Capitală a Romaniei, situata în inima Ardealului. Dacă veniți din străinătate, trebuie să știți că cele mai apropiate aeroporturi de Alba Iulia sunt la Sibiu (78 km) și Cluj Napoca(120 km)

Orașul este „înțesat“ cu numeroase hotspot-uri WIFI, multe dintre ele gratuite. De obicei, aveți nevoie de o parolă, pe care o primiți când comandați o cafea sau mâncare la un restaurant. În multe locuri din oraș, inclusiv în autobuze, trebuie doar să vă așezați comod și să începeți navigarea online.

Alba Iulia se defineste ca „Cealaltă Capitală a României“, slogan inspirat de numele sub care orașul e cunoscut românilor și anume „capitala de suflet a românilor“. „Bine aţi venit în cea mai mare Cetate din România“ sau „Wellcome to the largest citadel in Romania“ este promisiunea turistică pe care Alba Iulia o propune turiştilor români şi străini.

Imagine deschidere articol: Concert în Piața Cetății Alba Carolina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram