Manastiri si biserici din Alba Iulia

Publicat în: 
21 noiembrie 2014

Alba Iulia, Cealalta Capitala este simbolul Romaniei Mari, dar si simbolul cultural si spiritual al romanilor din intreaga tara. La Alba Iulia, cultele religioase sunt reprezentate prin cladiri impozante, bogate in istorie si simbolistica. Monumente precum Catedrala Reintregirii Neamului si Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail transcend conceptul de lacas de cult devenind adevarate simboluri ale visurilor si realizarilor unui neam intreg.

Catedrala Episcopala Ortodoxa Sfanta Treime

Cunoscuta cel mai adesea drept Catedrala Ortodoxa a Reintregirii Neamului sau Catedrala Incoronarii, acest lacas de cult ortodox este pentru multi sinonim cu evenimentele de puternic impact istoric si cultural ce a avut loc intre 1918 si 1922, de la Marea Unire si pana la incoronarea primilor suverani ai Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Elizabeta.

Construita in anul 1918, cu arhitectura in stil bizantin, dar si elemente populare romanesti, Catedrala Episcopala Ortodoxa de la Alba Iulia, aflata sub hramul Sfintei Treimi, adaposteste o colectie de imensa valoare si o biserica de lemn ridicata pe locul in care s-a aflat vechea catedrala in 1587.

Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail

Considerata unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura din intreaga tara, Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail a fost construita intre anii 1247-1291 si modificata usor intre anii 1500 si 1700. Catedrala este o adevarata opera de arta arhitecturala combinand elemente gotice cu elemente renascentiste si baroce. In interiorul catedralei se afla ingropati Ioan de Hunedoara si o serie de alte personalitati istorice, iar in fata Catedralei este ridicata Statuia Ecvestra a lui Mihai Viteazul.

Biserica Lipoveni

Biserica ortodoxa sub hramul adormirii Maicii Domnului de pe strada Marasesti, Biserica Lipoveni, se numara printre cele mai vechi biserici din Alba Iulia, fiind construita in anul 1691.

Biserica Franciscana

Fiind una dintre cele cateva lacase de cult romano-catolice din Alba Iulia, Biserica Franciscana se afla pe bulevardul Ferdinand la numarul 19-21 si este inchinata Sfantului Ioan de Capistran.

Biserica Invierea Domnului

Biserica ortodoxa de pe strada Stefan cel Mare, este una dintre cele mai reprezentative biserici de lemn construite in stil maramuresean din zona. Ridicata in 1769, biserica de lemn are o arhitectura tipica acestui gen de lacase de cult.

Biserica Memoriala "Mihai Viteazul"

Aceasta biserica, construita la doar 500 de metri de monumentul dedicat eroilor martiri Horea, Closca si Crisan, a fost ridicata pe locul in care in 1597 Mihai Viteazul ctitorise o catedrala ce avea ca hram Sfanta Treime, catedrala distrusa sub regimul habsburgic in anul 1714. Bisericuta actuala a fost construita in 1988 si sfintita in 1992.

In Alba Iulia exista o mare diversitate de biserici, bisericute si lacase de cult, inclusiv o biserica reformata, o sinagoga, o capela romano-catolica si numeroase alte biserici ortodoxe.

One comment on “Manastiri si biserici din Alba Iulia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram