Dupa restaurarea generala a Cetatii Alba Carolina, cladirea ce adaposteste sala Unirii din Alba Iulia va fi renovata si transformata intr-un memorial dedicat luptei romanilor pentru emancipare nationala din 1918. Asadar, sala Unirii va putea fi vizitata de turisti, in special de cei pasionati de istorie, care isi doresc sa redescopere locul in care Marea Unire a devenit o realitate.
Pe langa importanta la nivel national, sala Unirii este, in acelasi timp, un edificiu reprezentativ si pentru Alba Iulia. Cladirea, monument istoric, va fi reabilitata, urmand sa se reconfigureze unele spatii, pentru a servi viitoarei intrebuintari. Mai mult, tematica spatiului expozitional existent va fi refacuta, aceasta transformandu-se intr-un memorial al Unirii si al luptei romanilor de formare a statului national.
Cladirea salii Unirii din Alba Iulia a fost ridicata intre anii 1898 si 1900 si este locul in care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu Romania, in anul 1918. Sala adaposteste steagurile purtate de catre delegatiile sosite la Alba Iulia cu ocazia Marii Uniri, biroul la care a fost redactata proclamatia de autodeterminare a romanilor din Transilvania si alte documente redactate pentru infaptuirea Unirii, printre care se numara 6 volume ce contin credentionalele si telegramele originale de sustinere a Unirii. De asemenea, expozitia de etnografie din cladire este una valoroasa si de insemnatate pentru istoria romanilor.
Initial proiectata pentru a servi drept cazinou militar, sala a mai fost restaurata de doua ori, in 1922 si intre 1967 si 1968. Licitatia pentru atribuirea lucrarilor va avea loc in octombrie, urmand ca lucrarile de renovare sa inceapa pana la sfarsitul anului 2015.
Renovarea salii Unirii, ce face parte din circuitul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, va fi una de durata, dorindu-se ca aceasta sa fie complet restaurata pana la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 2018.