#Top10 locuri de văzut în #AlbaIulia

Publicat în: 
30 aprilie 2019

Aflat în inima Transilvaniei, oraşul Alba Iulia  se mândreşte cu o tradiţie urbană de aproape 2000 de ani, de pe vremea când romanii i-au descoperit potenţialul. A avut zile de aur în vremurile medievale, este simbolul unificării în timpurile moderne. În zilele noastre, este oraşul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia.

Într-un ţinut îndepărtat al bătrânei Europa e un oraş care a îmbrăcat în mai multe rânduri „haina“ rebelului şi şi-a purtat-o cu demnitate.  Este oraşul în care au avut loc mai multe uniri politice şi religioase-de aici numele de Oraşul Unirii. În zilele noastre, Alba Iulia împărtăşeşte turiştilor o poveste plină de istorie şi cultură, iar  sloganul turistic este Cealală Capitală.

Cetatea Alba Iulia-vedere aeriană/Foto: Zelu Popa

Cetatea Alba Iulia-vedere aeriană/Foto: Zelu Popa

Ce merită vizitat în Alba Iulia, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale României? Care sunt locurile de văzut în Alba Iulia? Care sunt obiectivele turistice din Cetatea Alba Iulia? Ce poţi face în Cetatea Alba Iulia? Ce program au muzeele din Cetatea Alba Iulia? Care este orarul Catedralelor simbol ale Cetăţii? Care este programul Traseului celor 3 Fortificaţii? Ce program are Parcul Dendrologic? În ce interval orar sunt deschise Şanţurile Cetăţii? Când este deschisă Cetatea Alba Iulia? Cât costă biletul de intrare la obiectivele turistice din Alba Iulia?

Mai jos, vă prezentăm un #Top10 al locurilor care merită văzute în Alba Iulia, precum şi un set de sfaturi utile:

Traseul turistic „Porțile Cetății“

Străbate Cetatea de la răsărit la apus. Altfel spus,  străbate cele şase porţi ale fortificaţiei, prin dreptul Sălii Unirii, a Muzeului Național al Unirii, a Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Un bun prilej pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.

Acces şi program Traseul „Porțile Cetății“: liber, non stop.

Traseul Turistic al Porților Cetății/Foto: Ionuţ Văidea

Traseul Turistic al Porților Cetății/Foto: Ionuţ Văidean

Indiferent că intraţi în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia, dinspre răsărit sau dinspre apus, veţi descoperi muzeele în inima fortificaţiei.

Muzeul roman Principia

V-aţi dori să vă transpuneţi pentru câteva momente în viaţa soldatului roman? Dacă da, atunci trebuie să vizitaţi  Muzeul roman Principiaamplasat în Piaţa Cetăţii.  Este locul în care puteţi îmbrăca echipamentul complex al soldatului roman, ce a fost reconstituit. Tot aici vă puteţi întâlni cu reenactorii din Garda Apulum.

Muzeul roman Principia

Muzeul roman Principia/Foto: Ania Ciolacu

Programul de vizitare Muzeul Principia: marți-duminică, 09.00-18.00.

Cost bilet: 10 lei pentru un adult, respectiv 5 lei pentru copii. Plata se face numai în  numerar (lei).

Muzeul Naţional al Unirii

În apropiere este „Babilonul“ Cetăţii. Ce paralelă se poate face între această clădire şi  Babilonul biblic?  La mijlocul anilor 1800 îi găzduia pe ofiţerii armatei habsburgice din Cetate. Locatarii erau recrutați din toate colțurile Imperiului Habsburgic, un imperiu multinaţional, motiv pentru care se spune că în acest pavilion al ofiţerilor se vorbeau toate limbile pământului. Așa că, localnicii au numit clădirea, pe bună dreptate, „Babilon“. Spre deosebire de Babilonul biblic, cel din Cetatea Alba Iulia nu au fost dărâmat, ci restaurat şi transformat în muzeu, Muzeul Naţional al Unirii.

#Top10 motive să vizitaţi Babilonul Cetăţii

Programul de vizitare Muzeul Naţional al Unirii ianuarie şi februarie: miercuri-duminică, 10.00-17.00.

Programul de vizitare Muzeul Naţional al Unirii martie-decembrie : marți-duminică, 10.00-19.00.

Cost bilet: 10 lei pentru un adulţi,  2,5 lei pentru elevi,  5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).

Vase-pictate-preistorice

Vase-pictate-preistorice/Foto: Florin Duţulescu

Vizavi este una dintre cele mai importante clădiri din România, Sala Unirii. Aici s-au ținut în 1 decembrie 1918 lucrările Marii Adunări Naționale. Sala Unirii nu poate fi vizitată acum de către public, întrucât aici se derulează un amplu proiect de restaurare şi reamenajare. Îi puteţi descoperi povestea cu ajutorul plăcuţei QR, aflată în faţa edificiului.

Galerie domnitori Sala Unirii (9)

Galerie domnitori Sala Unirii/Foto: Nicu Neag

MUSEIKON

În apropiere,  pe strada Unirii, nr.3, o ulicioară vă duce la o clădire albă, luminoasă și primitoare. Aici funcţionaeză primul și, deocamdată, singurul muzeu de artă sacră din România-MUSEIKON.

#Top10 exponate în singurul muzeu de artă sacră din România

Museikon-Iconostasul de la Tiur

Museikon-Iconostasul de la Tiur/Foto: MUSEIKON

Programul de vizitare MUSEIKON  ianuarie şi februarie: miercuri-duminică, 10.00-17.00.

Programul de vizitare MUSEIKON martie-decembrie : marți-duminică,  10.00-19.00.

Cost bilet: 10 lei pentru un adulţi,  2,5 lei pentru elevi,  5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).

Dacă aţi optat pentru Muzeul Unirii şi Museikon, veţi plăti un bilet integrat, astfel: 15 lei ca adult, 3,5 lei ca elev, respectiv 7,5 lei ca student, pensionar, senior 65+.

Catedrala Romano-Catolică

Este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire-ridicată la începutul secolului XIII-, din Alba Iulia şi din judeţul Alba. Edificiul, considerat cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania, este înscris în Ruta dedicată patrimoniului architectural romanic european, „Transromanica“.

#Top10 motive să vizitați cea mai veche catedrală din Transilvania

cea mai veche catedrală din Transilvania

Cea mai veche catedrală din Transilvania/Foto: Florin Duţulescu

Program Catedrala Romano-Catolică: zilnic, 09.00-18.00

Accesul este liber.

Intervalul orar în care aveţi ocazia să vedeţi Cetatea din turnul Catedralei: 10.00-18.00, cost bilet: 6 lei.

Catedrala Încoronării

În imediata apropiere, tronează, cu propria-i eleganţă, Catedrala în care s-au încoronat Ferdinand și Maria, ca suverani ai României Mari, în 15 octombrie 1922.

Zece motive pentru Catedrala Încoronării

Catedrala Încoronării/Foto: www.albaiuliaqr.ro

Catedrala Încoronării/Foto: www.albaiuliaqr.ro

Program Catedrala Încoronării:

6.30–20.00 (în zilele de peste săptămână);

7.30–20.00 (în duminici şi sărbători);

Accesul este liber.

Traseul celor 3 Fortificaţii

Un traseu turistic, 2 milenii de istorie, 3 fortificaţii. Aşa ar putea fi descris unul dintre locurile din cea mai mare cetate din România care oferă un complex de experienţe pentru vizitatori- Traseul celor 3 Fortificaţii. Este amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății Alba Iulia, având conformația unui muzeu în aer liber, în cea mai mare parte a sa.

Imagine aeriană Traseul celor trei fortificații/Sursa: www.albaiuliaqr.ro

Imagine aeriană Traseul celor trei fortificații/Sursa: www.albaiuliaqr.ro

Program Traseul celor 3 Fortificaţii: zilnic, 10.00-17.00, în sezonul turistic.

Cost bilet: 15 lei/adult şi 5 lei/copii

Atâta istorie într-o singură zi poate da poftă de mâncare. Vrem să ne asigurăm că veți avea parte de experiențe memorabile și când vine vorba despre piața locală de ospitalitate. Puteţi alege între restaurantele din incinta fortificaţiei şi cele din afara Cetăţii.  Pentru a face o alegere bună, în ton cu gusturile, vă provocăm să consultaţi secţiunea de ospitalitate a blogului de turism.

Şanţurile Cetăţii

De Traseele șanțurilor Cetății, puteți profita și plimbându-vă. Un tur al șanțurilor înseamnă 2,7 kilometri. Veți observa că cele patru laturi, de est, nord, vest și sud sunt aproape egale între ele ca lungime și că oferă neașteptate surprize pe întreg parcursul.

Santurile cetatii Alba Iulia

Santurile cetatii Alba Iulia/Foto: Ionuţ Văidean

Program Şanţurile Cetăţii: zilnic, 09.00-22.00

Accesul este liber.

Dacă vreţi şi mai multă mişcare, alegeţi Transalpina de Mamut, una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România. Aflată la doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut,  pista măsoară cu puţin peste 5 kilometri. Traseul leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa.
Dificultatea pistei este una de nivel mediu: traseu de urcare pe aproximativ 2 kilometri şi coborâre pe 3,5 kilometri.

Acces: la ieşirea din Alba Iulia spre Munţii Apuseni se face stânga înainte de Miceşti, pe Strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

Parcul Dendrologic

Turiștii care vor să se relaxeze departe de aglomerația urbană pot opta pentru Parcul Dendrologic de la marginea orașului Alba Iulia. „Colțul de rai“ de la baza Dealului Mamut este unic în România tocmai prin amenajarea sa,  în mijlocul unei păduri. Accesul în Parcul Dendrologic: din drumul naţional care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Miceşti, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

Parcul Dendrologic de la baza Dealului Mamut/Foto: Parcul Dendrologi

Parcul Dendrologic de la baza Dealului Mamut/Foto: Parcul Dendrologic

Program de vizitare Parc Dendrologic: Marţi-Duminică,  între orele 9.00-21.00, ultima intrare este la ora 20.00.

Cost bilet: 2 lei pentru adulți, 1 leu pentru copii.

Parcul de Aventură Dynamis

Sunteţi iubitori de sport şi adrenalină? Parcul de Aventură Dynamis poate fi o destinaţie perfectă  atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru grupurile de prieteni. Traseele parcului sunt alcătuite dintr-o serie de elemente suspendate pe copaci sau piloni care se pot parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism, prin traversare sau căţărare.

Parcul de Aventură Dynamis/Foto: Parcul de Aventură Dynamis

Parcul de Aventură Dynamis/Foto: Parcul de Aventură Dynamis

Acces:Calea Moţilor(ieşirea din Alba Iulia spre Munţii Apuseni)-strada Valea Popii, pe lângă intrarea în Parcul Dendrologic.

Program Parcul de Aventură Dynamis:

Luni-Joi:10.00-17.00

Vineri-Duminică: 10.00-18.00

Cost bilet: 10 lei/oră.

Cazare în Alba Iulia

Presupunem că v-a prins seara în Alba Iulia. În timp ce aşteptaţi cina, puteţi derula filmul zilei, prin intermediul imaginilor de pe camera foto sau telefonul mobil. Aţi constatat că mai aveţi încă locuri de explorat şi lucruri de făcut în Alba Iulia şi că vreţi să mai petreceţi cel puţin o zi în oraşul cu cea mai mare cetate din România? Perfect! Vrem să ne asigurăm că veți avea parte de experiențe memorabile și când vine vorba despre cazare. Pentru a face o alegere bună, în ton cu gusturile, vă provocăm să reveniţi la secţiunea de ospitalitate a blogului de turism.

Unii zic, probabil, că ne umflăm în pene cu #AlbaIulia. Noi spunem că, înainte ca măcar să încercăm, e mult mai potrivit să vă propunem să descoperiţi oraşul cu cea mai mare cetate din România în detaliu. Cred că v-am stârnit interesul şi, în acelaşi timp,  v-am dat şi un set de sfaturi utile.

Piaţa Cetăţii Alba Iulia/Foto: Zelu Popa

Piaţa Cetăţii Alba Iulia/Foto: Zelu Popa

Voi ce aţi vrea să vizitaţi şi experimentaţi în Alba Iulia

Foto deschidere articol:Un tur al șanțurilor Cetăţii înseamnă 2,7 kilometri/Foto: Ionuţ Văidean

 Sinteză realizată de NICU NEAG

 

One comment on “#Top10 locuri de văzut în #AlbaIulia”

  1. Alba Iulia, cetatea, m a fermecat. Îmi pare rău că nu am avut mai mult timp la dispoziție. Voiam sa vad și parcul dendrologic. Un 10 cu felicitări pt. Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram