De vizitat în #AlbaIulia-Muzeele Cetăţii

Publicat în: 
19 februarie 2019

Principia castrului roman, Babilonul Cetăţii, Cazionoul militar, primul spital militar din România. Fiecare se păstrează parţial sau integral în Cetatea Alba Iulia, este valorificat turistic şi adăposteşte câte un muzeu.

Ce program au muzeele din Cetatea Alba Iulia? Care sunt exponatele de top din muzeele Cetăţii? Cât costă biletul de intrare? Cât costă un tur ghidat în Muzeul Naţional al Unirii?  Cât costă un tur ghidat al Cetăţii Alba Carolina? Unde beau o cafea în Alba Iulia? Unde mănânc la prânz în Alba Iulia? Unde mă cazez în Alba Iulia?

Sfaturile de mai jos vă vor răspunde, cu siguranţă, la întrebări.

Muzeele din cea mai mare cetate din România 

Indiferent că intraţi în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, dinspre răsărit sau dinspre apus, veţi descoperi muzeele în inima fortificaţiei.

Să presupunem că aţi ajuns în Alba Iulia cu maşina personală şi aţi urmat drumul spre centrul oraşului. Toţi cei cărora le veţi povesti la întoarcere ca aţi trecut prin Alba Iulia vă vor întreba fără ezitare : „Ai vizitat Cetatea“?

Primul pas. Vă lăsaţi maşina într-una din parcările din centrul oraşului. Apoi, aveţi două variante:  fie luaţi autobuzul spre Cetate(un bilet costă 2,5 lei şi este valabil o oră; îl puteţi cumpăra şi cu ajutorul telefonului mobil), fie porniţi la pas.

Noi vă propunem a doua variantă.

Trebuie să căutaţi Poarta I a Cetăţii, care se află pe latura estică a fortificaţiei. De îndată ce veţi vedea o Zeiţă care ţine în mâna stângă o oglindă, e semn că aţi ajuns. E din vremurile în care nu existau farduri... Este Zeița Venus care întruchipa, în mitologia romană, dragostea, frumusețea, fertilitatea, dorința, dar și Victoria.

Zeița Venus care întruchipa, în mitologia romană, dragostea, frumusețea, fertilitatea, dorința, dar și Victoria.

Zeița Venus, Poarta I.

Foto: Florin Duţulescu

De aici, urmaţi cea mai umblată cale a Cetăţii-Traseul Porţilor Cetăţii-,care străbate fortificația de la răsărit la apus. Altfel spus,  traseul care vă poartă prin dreptul Muzeului roman Principia, Sălii Unirii, a Muzeului Național al Unirii, prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Un bun prilej pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.

Catedrala Romano-Catolica

Catedrala Romano-Catolica

Foto: Ionuţ Văidean

Ce program au muzeele din Cetatea Alba Iulia şi cât costă biletul de intrare

Imediat ce ieşiţi pe sub Poarta a III-a, vă intersectaţi cu drumul pe care hurduiau carele romanilor în urmă cu 1800 de ani. Fostul drum roman este valorificat turistic la faţa locului, aşa că vă puteţi face o idee despre tehnicile de construcţii ale roamnilor şi atmosfera vremii.

Şi dacă tot vă aflaţi pe ruta culturală a împăraţilor romani, merită să săpaţi mai adânc în zestrea romană a oraşului Alba Iulia.

V-aţi dori să vă transpuneţi pentru câteva momente în viaţa soldatului roman? Dacă da, atunci trebuie să vizitaţi Muzeul roman Principia, amplasat în Piaţa Cetăţii.  Este locul în care puteţi îmbrăca echipamentul complex al soldatului roman, ce a fost reconstituit. Tot aici vă puteţi întâlni cu reenactorii din Garda Apulum.

 

Muzeul roman Principia

Principia-interior/Foto: Ania Ciolacu

Aici este valorificată o parte a clădirii în care și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat în Dacia pe toată perioada ocupației romane. Zona interioară păstrează in situ (n.a. la fața locului) urme importante ale clădirii de acum 1800 de ani.

Programul de vizitare : marți-duminică, în intervalul orar 09.00-18.00.

Intrarea: 10 lei pentru un adult, respectiv 5 lei pentru copii. Plata se face numai în  numerar (lei).

Vreţi să vă întoarceţi în preistorie, să zăboviţi în vremea dacilor și romanilor, să treceţi prin Evul Mediu, să „participaţi“ la Răscoala lui Horea, dar și la Războaiele Mondiale? Dacă răspunsul este afirmativ, trebuie să faceţi un popas,  de cel puţin o oră, la „Babilonul“ Cetăţii.

Ce paralelă se poate face între această clădire şi  Babilonul biblic?  La mijlocul anilor 1800 îi găzduia pe ofiţerii armatei habsburgice din Cetate. Locatarii erau recrutați din toate colțurile Imperiului Habsburgic, un imperiu multinaţional, motiv pentru care se spune că în acest pavilion al ofiţerilor se vorbeau toate limbile pământului. Așa că, localnicii au numit clădirea, pe bună dreptate, „Babilon“.

Spre deosebire de Babilonul biblic, cel din Cetatea Alba Carolina nu au fost dărâmat, ci restaurat şi transformat în muzeu, Muzeul Naţional al Unirii.

Foto: Florin Duţulescu.

Craniul cu trepanație poate fi văzut în expoziția de bază

În Muzeu veţi afla şi povestea celei mai complicate operații pe creier făcută în zona de astăzi a Ardealului, în urmă cu aproape cu 4.500 de ani. Craniul cu trepanație poate fi văzut în expoziția de bază/Foto: Florin Duţulescu.

Zece motive să vizitați Muzeul Național al Unirii

Programul de vizitare ianuarie şi februarie: miercuri-duminică, în intervalul orar 10.00-17.00.

Programul de vizitare martie-decembrie : marți-duminică, în intervalul orar 10.00-19.00.

Intrarea: 10 lei pentru un adulţi,  2,5 lei pentru elevi,  5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).

Statuia eroului legendar Hercule/Foto: Florin Duţulescu

Un tur ghidat al muzeului, de aproximativ o oră, vă costă 35 de lei.

Vizavi este una dintre cele mai importante clădiri din România, Sala Unirii. Edificiul s-a înnobilat istoric cu adevărat la 1 decembrie 1918, când a găzduit lucrările Marii Adunări Naționale. Sala Unirii nu poate fi vizitată acum de către public, întrucât aici se derulează un amplu proiect de restaurare şi reamenajare. Vă provocăm să-i descoperiţi povestea cu ajutorul plăcuţei turistice cu cod QR, aflată în faţa edificiului.

Foto: Nicu Neag

Alba Iulia, orașul în care s-a semnat documentul prin care Transilvania s-a unit cu România, este privit, de un secol, drept capitala simbolică a României. În acest context şi-a primit recent sloganul turistic de „Cealaltă Capitală“.

Pe cea mai umblată cale a cetăţii găsiţi cafea, dar şi langoş, cozonac secuiesc sau hot dog american,  numai bune să vă potolească foamea înaintea prânzului.

În apropierea Muzeului Naţional al Unirii,  pe strada Unirii, nr.3, o ulicioară vă duce la o clădire albă, luminoasă și primitoare. Aici funcţionaeză primul, și deocamdată, singurul muzeu de artă sacră din România.

Interior MUSEIKON/Sursa foto: Facebook/ Visual Artifacts

Locul, denumit generic MUSEIKON, este  amenajat în clădirea primului spital militar din România şi este în ton cu tehnologiile veacului în care trăim. Cum ar fi să descifrezi un text liturgic vechi cu ajutorul smartphone-ului? Aveţi ocazia la MUSEIKON. Spre exemplu, rugăciunea Tatăl nostru scrisă în chirilică poate fi citită pe un ecran tactil cu uşurinţă,  după ce textul a fost scanat dintr-o veche Biblie.

Locul este, în acelaşi timp, şi cea mai recentă intrare pe lista atracţiilor turistice din Cetatea Alba Iulia.

Zece motive pentru Museikon

Interior MUSEIKON/Sursa foto: Facebook/ Visual Artifacts

Programul de vizitare ianuarie şi februarie: miercuri-duminică, în intervalul orar 10.00-17.00.

Programul de vizitare martie-decembrie : marți-duminică, în intervalul orar 10.00-19.00.

Intrarea: 10 lei pentru un adulţi,  2,5 lei pentru elevi,  5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).

Dacă aţi optat pentru Muzeul Unirii şi Museikon, veţi plăti un bilet integrat, astfel: 15 lei ca adult, 3,5 lei ca elev, respectiv 7,5 lei ca student, pensionar, senior 65+.

Atâta istorie într-o singură zi poate da poftă de mâncare. Vrem să ne asigurăm că veți avea parte de experiențe memorabile și când vine vorba despre piața locală de ospitalitate. Puteţi alege între restaurantele din incinta fortificaţiei şi cele din afara Cetăţii.  Pentru a face o alegere bună, în ton cu gusturile, vă provocăm să consultaţi secţiunea de ospitalitate a blogului de turism.

Cetatea născută pentru istorie

Odată ce aţi intrat în cea mai mare cetate din România este greu să renunțaţi, să lăsaţi totul în urmă și să vă vedeţi de alte treburi. Ceva vă îndeamnă să mai zăboviţi, să treceţi în revistă tot ceea ce aţi văzut, toate colțurile de veacuri prin care v-aţi plimbat mintea…

Cetatea Alba Iulia iarna

Cetatea Alba Iulia iarna, vedere aeriană/Foto: Zelu Popa

Nu mai e un secret că istoria şi tehnologia fac casă bună în Cetatea Alba Carolina. Orașul și-a completat recent pachetul de „bun venit“,  pentru vizitatorii români și străini, cu un nou instrument de promovare turistică-plăcuțele cu cod QR(Quick Response). Fiecare poveste este disponibilă în limba română, dar şi în engleză, franceză şi italiană. În curând, vor fi disponibile şi în maghiară.

Trebuie să ştiţi că în Cetate există şi obiective cu acces special : Biblioteca Bathyaneum, Fostul Colegiu Bethlen, Palatul Arhiepiscopal Catolic, dar şi unele care nu mai există, dar a căror poveste merită cunoscută : fosta monetărie, ruinele Bisericii de secol X. Apelaţi la plăcuţele cu cod QR, un adevărat ghid turistic virtual.

Dacă apelaţi la un ghid, un tur al Cetăţii vă costă cam 100 de lei.

În timp ce aşteptaţi prânzul, puteţi derula filmul zilei, prin intermediul imaginilor de pe camera foto sau telefonul mobil. Aţi constatat că mai aveţi încă locuri de explorat şi lucruri de făcut în Alba Iulia şi că vreţi să mai petreceţi cel puţin o zi în oraşul cu cea mai mare cetate din România? Perfect! Vrem să ne asigurăm că veți avea parte de experiențe memorabile și când vine vorba despre cazare. Pentru a face o alegere bună, în ton cu gusturile, vă provocăm să reveniţi la secţiunea de ospitalitate a blogului de turism.

#AlbaIulia pe canalele digitale

Până alegeți momentul în care să vizitați sau revizitați orașul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina,  vă punem la dispoziție un set de soluții digitale:

Pagina de Facebook Municipiul Alba Iulia

Pagina de Facebook Alba Iulia Smart City

Pagina de Facebook a municipiului în limba engleză, Visit Alba Iulia

Pagina www.visitalbaiulia.com

Contul  de Instagram VisitAlbaIulia

Contul de Twitter VisitAlbaIulia

Pagina oficială a municipiului, www.apulum.ro

Subdomeniul turism.apulum.ro.

Pagina web a proiectului Descoperă patrimoniul cultural din Alba Iulia prin QR COD

Documentarul „Amprente celebre în #AlbaIulia“un adevărat instrument de marketing cultural,  care spune povestea a 30 de personalități de talie națională și europeană care au scris istorie la Alba Iulia.

Blogul oficial de turism, https://viziteazaalbaiulia.ro

Foto deschidere articol: Statuia Zeiţei Nemesis, expusă la Muzeul Naţional al Unirii/Foto: Florin Duţulescu

Sinteză realizată de Nicu Neag

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram