#Curiozităţi: Spitalul militar sovietic din liceu

Publicat în: 
2 februarie 2019

De ce primul liceu românesc din Transilvania, după Unirea din 1918,  s-a înfiinţat  la Alba Iulia, oraș cu  11.000 de locuitori, la acea vreme? Cum a câştigat Alba Iulia competiţia cu oraşe precum: Sibiu, cu 38.000, Brașov, 41.000, ca să nu mai vorbim de Arad, cu 77.000? Un răspuns posibil: Alba Iulia avea o comunitate românească bine organizată, dinamică, impulsionată de evenimentele majore pe care le găzduise, Marea Adunare Naţională de la 1 decembrie 1918, dar şi de altele în derulare.

Ne referim la Liceul „Mihai Viteazul”, astăzi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“.

3 februarie 1919. A fost ziua în care  a avut loc inaugurarea festivă a instituției. Până aici lucrurile nu au fost deloc simple:  era nevoie de local, de materiale didactice, de profesori și, evident, de elevi. Lupta pentru îndeplinirea acestor cerințe a durat până la al Doilea Război Mondial.

Primul liceu românesc din Transilvania

Prima clădire în care a funcţionat şcoala a fost pe actuala stradă a Călărașilor, din oraşul de jos, unde activează acum Liceul de Arte „Regina Maria“.

Intervalul februarie - iunie 1919 a fost echivalat cu un an școlar. Astfel,  se explică faptul că liceul din Alba Iulia a fost singurul din Transilvania care și-a trecut la activ anul 1918/1919.

Unul dintre anuarele liceului subliniază faptul că, în februarie 1919, instituția și-a început activitatea cu elevii veniți de la Gimnaziul Superior Romano-Catolic din Alba Iulia și de la Gimnaziul Superior Arhiepiscopesc din Blaj. Cursurile au început atunci cu 300 de elevi distribuiți în cinci clase. Ani școlari de vârf au fost 1922/1923 și 1923/1924, cu 597, respectiv, 593 elevi, distribuiți în opt clase.

Coabitarea cu alte instituţii

Instituția de învățământ a activat aici până în 1940, când a fost dat în folosință noul edificiu din partea de vest a Cetății, unde funcționează și azi, dar sub denumirea de Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”.

Liceul „Mihai Viteazul“, circa 1930

Directorul liceului, profesorul Enea Zeflean, constata însă cu iritare că instituția sa ocupă doar o treime din spațiu, fiind silită să accepte o coabitare supărătoare cu Liceul Comercial, Inspectoratul Școlar al Regiunii Alba și comandamentul Diviziei 20 Infanterie.

Vicisitudinile nu s-au oprit aici, deoarece în anii 1944-1945 liceul a fost evacuat, localul său fiind ocupat de un spital militar sovietic, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Deasupra intrării monumentale trona lozinca „Slavă tovarășului Stalin!”

Cursurile se reiau în anul şcolar următor, dar apar şi primele măsuri de reorganizare a procesului de învăţământ, în funcţie de noua politică a guvernului comunist.

Din 1956, Liceul primeşte denumirea de  Şcoala Medie Mixtă nr.1, iar patru ani mai târziu  se uneşte cu Şcoala Medie „Horea Cloşca şi Crişan” (fostul liceu de fete). Aşa devine Liceul „Horea Cloşca şi Crişan”.  Sub denumirea actuală, de Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan”, figurează din 28 februarie 1999.

#Curiozităţi despre #AlbaIulia

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #Curiozităţi despre #AlbaIulia, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro

De la întemeierea oraşului de către romani, în urmă cu aproape două mii de ani, şi până în zilele noastre, oraşul a trecut prin tot atâtea transformări, încât este aproape imposibil ca cineva să-i cunoască toate secretele.

Ca toate oraşele vechi, Alba Iulia păstrează, pe lângă clădirile-simbol şi mici secrete, lucruri mai puţin cunoscute. Urmele stau ascunse ici-acolo, zărite doar de ochiul cunoscătorilor. Altele merită amintite, deşi urma lor s-a pierdut definitiv, altele se cer cercetate în documente de arhivă.

#Curiozităţile ne pot ajuta să compunem, ca într-un puzzle, o altfel de poveste despre #AlbaIulia , una care ne va face să (re)descoperim oraşul cu alţi ochi.

Foto deschidere articol: Liceul în vremea în care era spital militar sovietic

Sursa informaţiilor şi a imaginilor: http://memoriaurbis.apulum.ro, proiect finanţat de Primăria Municipiului Alba Iulia

Articole pe aceeaşi temă:

#Curiozităţi: Straja în Apulum

Campanie: #Curiozităţi despre #AlbaIulia

#Curiozităţi: Legenda întemeierii oraşului medieval

#Curiozităţi: „Muştele“ Principesei Apafi a Ardealului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram