Echipa emisiunii Locuri si Oameni a vizitat de doua ori Cetatea Alba Carolina pentru a descoperi toate comorile ascunse si modul in care superba Cetate a fost restaurata. Emisiunea, filmata in perioada verii pe parcursul a 4 zile, arata privitorului cele mai importante obiective turistice din Cetate.
O plimbare prin Cetatea Alba Carolina
Filmata intr-o zi de vara, emisiunea incepe cu o plimbare prin Cetate, cerul albastru si atmosfera linistita scotand cel mai bine in evidenta frumusetea acestor locuri. Prezentatoarea emisiunii isi incepe calatoria prin Cetate insotita de ghidul Dragusin Emanuel si urmeaza cel mai vechi traseu turistic din Cetate, traseul celor Trei Fortificatii.
Inainte de inceperea vizitei, ghidul vorbeste in detaliu despre primul traseu turistic din Cetatea Alba Carolina, descriindu-l drept "marturie a atator civilizatii de mai bine de 2000 de ani". Vizita in Cetate incepe cu o incursiune in trecutul istoric, la o terasa in care turistii sunt serviti de hangite imbracate in port traditional medieval cu ie, corset, sort si rochie lunga.
Drumul poarta prezentatoarea emisiunii printre cele mai importante obiective din Cetate, de la descoperirea arheologica de mare valoare a Via Principalis si alte vestigii specifice Traseului Celor Trei Fortificatii, la Biblioteca Batthyaneum ce gazduieste unele dintre cele mai importante manuscrise din tara, Universitatea 1 Decembrie 1918, respectiv cladirea monument istoric Palatul Apor. Urmatoarea oprire este temnita din Bastionul Sasilor, parte a vechii Cetati Medievale, apoi platforma de artilerie unde sambata si in zilele de evenimente are loc un ceremonial unic in Romania, cel al tragerii salvelor de tun.
Emisiunea prezinta in detaliu si ceremonia Schimbului de Garzi, una dintre atractiile principale ale Cetatii Alba Carolina care reuseste intotdeauna sa impresioneze turistii, indiferent daca sunt la prima vizita sau se reintorc.
Muzeul National al Unirii este unul din obiectivele turistice caruia emisiunea ii acorda cateva minute, vorbind despre istoria, arhitectura cladirii, dar si colectiile gazduite in interiorul acestuia. Este vizitata si Sala Unirii "cladire simbol, adanc intrata in constiinta poporului roman ca loc al infaptuirii unuia dintre cele mai grandioase momente din istoria sa, unirea de la 1918".
De la Sala Unirii, realizatorii emisiunii merg mai departe catre centrul de echitatie unde sunt prezentati caii si poneii ce distreaza turistii care viziteaza aceasta parte a Cetatii. Vizitatorii au parte de relaxare si o experienta perfecta, potrivita cu atmosfera istorica.
O altfel de istorie
Dupa o plimbare cu calul, prezentatoarea emisiunii Locuri si Oameni impreuna cu intreaga echipa pornesc catre Mihalt, la 20 km de Alba Iulia, unde istorici si voluntari de la Muzeul Unirii de la Alba Iulia pun in scena momente istorice printr-o combinatie de teatru si prezentare de costume. Actiunea este parte a proiectului "Personajele istorice vin in satul tau" prin care Muzeul National al Unirii promoveaza patrimoniul si personajele istorice din aceste locuri. Astfel, emisiunea ce prezinta un oras in care istoria este inca vie, se incheie cu o reprezentatie din partea unor personaje precum Horea, soldatii daci, romani si chiar primul primar roman din Alba Iulia, Camil Velican.