Ce se mai poate vizita in Alba Iulia?

Publicat în: 
30 decembrie 2014

Alba Iulia reuseste sa atraga anual un numar tot mai mare de turisti odata cu restaurarea principalelor atractii ale municipiului. Noua fata a Cetatii Alba Carolina care a fost readusa la gloria de demult, proiectele de modernizare din intreg orasul si numarul mare de obiective turistice de imens interes istoric, cultural, arhitectural si simbolic fac din Cealalta Capitala un loc care merita si trebuie vizitat de orice roman.

Cetatea Alba Carolina.

Perla coroanei municipiului Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina, cea mai mare si mai impresionanta fortareata in stil Vauban din aceasta parte a Europei, este atractia principala pentru care numerosi turisti din tara si din strainatate ajung in oras.

Cetatea poate fi vizitata la pas pe unul dintre traseele deschise in momentul actual: Traseul Portiilor sau Traseul celor 3 fortificatii, trasee ce poarta turistii intr-o incursiune in istoria milenara a orasului. Pentru autenticitate, in Cetate sunt stationate garzi cu uniforme specifice perioadei de glorie a fortificatiei, iar schimbul garzilor este unul dintre evenimentele cele mai impresionante pentru turisti.

Muzee

Unele dintre principalele muzee din Alba Iulia se afla chiar in incinta Cetatii, cele mai multe fiind adapostite in cladiri monument istoric. Muzeul Unirii, Biblioteca Batthyaneum si Colectia Muzeala a Arhiepiscopiei Ortodoxe sunt doar trei exemple de institutii muzeale din Alba Iulia ce trebuie vizitate la o oprire in oras.

Manastiri si Biserici

Alba Iulia este la fel de bogata din punct de vedere spiritual ca si din punct de vedere cultural si istoric. Centru al diversitatii si al armoniei cultelor religioase, Alba Iulia adaposteste numeroase manastiri si biserici de o frumusete si o valoare arhitecturala exceptionala, de la impunatoarele Catedrale Ortodoxe si Romano-Catolice pana la capele, sinagogi, bisericute de lemn in stil maramuresean, schituri si o Biserica Reformata.

Teatre, Cinematografe si Institutii Culturale

Albaiulienii si turistii aflati in vizita in municipiu au cu ce isi umple serile, orasul gazduind adesea festivaluri de exceptie, fie in curtea Cetatii, atunci cand timpul o permite, fie intr-un dintre centrele culturale existente. Pentru filme turistii pot vizita Cinematograful Dacia, pentru teatru de tineret si concerte Teatrul de papusi "Prichindel", iar pentru festivaluri si evenimente culturale de exceptie organizate periodic sau saptamanal, Centrul de Cultura "Augustin Bena" sau Casa de Cultura a Sindicatelor.

La o plimbare la pas prin oras, mai merita vizitate si locuri de relaxare precum parcul dendrologic sau monumente ce marcheaza diverse puncte de mare impact in istoria orasului.

Monumente din Alba Iulia

Monumentul Rezistentei Anticomuniste situat pe bulevardul Transilvaniei, in fata bisericii.

Monumentul episcopului Iuliu Hossu, bust dedicat memoriei episcopului Iuliu Hossu, considerat de multi "Vestitorul Marii Uniri de la 1918", acesta fiind prezent alaturi de primul patriarh BOR la infaptuirea Marii Uniri.

Statuia Lupa Capitolina, una dintre cele 7 replici ale statuii originale primite in dar din partea statului Italian. Statuia inaugurata in 2007 se afla in centrul Pietei Alessandria.

Statuia lui Iuliu Maniu, aflata in piata din centrul orasului, marcheaza kilometrul zero al municipiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram