#Curiozităţi: Ce daruri a trimis Mihai Viteazul la nunta princiară din 1595, de la Alba Iulia

Publicat în: 
5 aprilie 2020

Fast este cuvântul care descrie cel mai bine nunta princiară de la Alba Iulia. În cinstea mirilor a fost dat un banchet la care au luat parte invitaţi de la marile curți europene.

După o călătorie de aproape o lună și jumătate, Maria Cristina, însoţită de mama sa, Maria Anna de Bavaria şi de 6000 de călăreți germani, a fost întâmpinată de principele Sigismund Báthory, nu departe de Alba Iulia, cu alai, muzică şi o caleaşcă trasă de opt cai albi.

Principesa MARIA CRISTINA

Arhiducesa Maria Cristina şi principele Sigismund Báthory s-au cunoscut doar cu câteva zile înaintea nunţii de la Alba Iulia, din 6 august 1595.

La banchetul dat în cinstea mirilor au luat parte soli din Muntenia, Moldova, dar şi şi de la marile curți europene.

La marea sărbătoare a fost invitat şi Mihai Viteazul, care nu a putut participa. Domnitorul şi-a trimis însă reprezentanţii, boierii Stroe Buzescu şi Radu Calomfirescu, cu „daruri scumpe” de nuntă: „un cal foarte frumos, luxos împodobit, cu un paloş bătut cu pietre scumpe şi opt bucăţi de brocart cu fir de aur pentru mireasă”.

Prinsă într-un mariaj nefericit, cu un soţ inconsecvent în acţiunile politice, în 1599, principesa Maria Cristina îl părăsește pe Sigismund, după ce acesta abdicase pentru a treia oară.

Căsătoria dintre cei doi a fost anulată la Vatican, de papa Clement al VIII-lea, în anul 1607. Motivul invocat a fost „neîmplinirea căsătoriei”.

 

Principele Sigismund Báthory

Maria Cristina s-a întors pentru totdeauna în Austria. De la casa părintească din Graz, Maria Cristina a continuat să servească, se pare, unor interese în care erau implicate personaje importante care actuvau la  Alba Iulia.

Într-un tablou,  din anul 1601 (o alegorie cu temă antică), este imortalizat Mihai Viteazul. Alături de domnul muntean, în poziţie centrală, este redat un personaj feminin. Cei mai mulţi istorici au identificat-o, pe singura femeie din tablou, cu principesa Maria Cristina.

Se spune că, prin conjuctura evenimentelor, Maria Cristina a ajuns o apropiată a lui Mihai Viteazul, cel care îi inspira multă încredere şi de a cărui farmec se spune că era cucerită.

Tabloul din anul 1601 (o alegorie cu temă antică), semnat de pictorul Frans Francken cel Bătrân-detaliu

Cu păr blond, ten fin, buze subţiri şi mâini graţioase, Maria Cristina (1574-1621) a fost considerată de unii ca fiind printre cele mai frumoase femei care au ajuns la Alba Iulia, în capitala principatului Transilvaniei.

#Curiozităţi despre #AlbaIulia

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #Curiozităţi despre #AlbaIulia, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro.

#Curiozităţile ne pot ajuta să compunem, ca într-un puzzle, o altfel de poveste despre #AlbaIulia , una care ne va face să (re)descoperim oraşul cu alţi ochi.

Imagine deschidere articol: Arhiducesa Maria Cristina

Sursa imaginii şi a informaţiilor: proiectul  https://memoriaurbis.apulum.ro.

 Vă recomandăm să citiţi şi: 

Campanie: #Curiozităţi despre #AlbaIulia

#Curiozităţi: Straja în Apulum

#Curiozităţi: Legenda întemeierii oraşului medieval

#Curiozităţi: „Muştele“ Principesei Apafi a Ardealului

#Curiozităţi: Spitalul militar sovietic din liceu

#Curiozităţi: Galambovendéglő-un restaurant pitoresc la 1900

#Curiozităţi despre #AlbaIulia: Atributele cochetăriei la 1900

#Curiozităţi despre #AlbaIulia: „Cercul” lui Visconti

#Curiozităţi: Principele Gabriel Bethlen, cărţile şi învăţaţii săi

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram