#Curiozități: Cetatea și moștenirea vizuală a artistului Reithofer Jenő

Publicat în: 
10 iulie 2019

Orașul Alba Iulia și, în special, Cetatea  au  fost, de-alungul timpului, în atenția artiștilor români și străni. Mărturii vizuale, de la începutul anilor 1900, ne-au rămas de la un artist mai puțin cunoscut, Reithofer Jenő.

Pictor, grafician si ilustrator de carte,  Reithofer Jenő (Eugen) (n.1880 Sumeg, Hu. -Alba Iulia 1952) a abordat cu precădere tehnica pastelului,  dar și desenul în peniță.

Catedrala Romano-Catolică-detaliu, realizată de Reithofer Jenő

Catedrala Romano-Catolică-detaliu

Imaginea orașului Alba Iulia în 1926

Artistul a surprins  principalele locuri de memorie din Cetatea Alba Iulia, în zilele noastre cea mai mare cetate din România.

Ne referim la: Catedrala Romano-Catolică, fostul Colegiu iezuit (n.a. actualul corp B al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), fostul Gimnaziu Superior Romano-Catolic Majláth (n.a. actualul corp C al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), Biserica Bathory (n.a. edificiul medieval a fost dărâmat la sfârșitul anilor 1800), fostul Colegiu Academic Bethlen (n.a. în zilele noastre are destinație militară).

Fostul Gimnaziu Majláth

Fostul Gimnaziu Majláth

Imaginile au fost publicate în revista de cultură „Pásztortűz“, la  Cluj, în 1926.

Despre artist

Reithofer Jenő a participat cu lucrări la expoziții organizate în mai multe orașe din Transilvania, iar în gustul epocii a creat ex-libris-uri și  a ilustrat cărți, precum cea apărută la Berlin, în 1926-„Basme-legende transilvanene“.

Catedrala Romano-Catolică

Catedrala Romano-Catolică

Artistul a studiat grafica la Budapesta. Ulterior,  s-a stabilit la Alba Iulia, unde și-a deschis un atelier și o școală privată de desen, în care a lucrat și a format talente. Cel mai strălucit discipol al său a fost cunoscutul grafician Gy. Szabó Béla (n.Alba Iulia, 1905- d.Cluj, 1985).

Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum

#Curiozităţi despre #AlbaIulia

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #Curiozităţi despre #AlbaIulia, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro.

#Curiozităţile ne pot ajuta să compunem, ca într-un puzzle, o altfel de poveste despre #AlbaIulia , una care ne va face să (re)descoperim oraşul cu alţi ochi.

Consultant ştiinţific: Dr. Doina Hendre Biro

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Campanie: #Curiozităţi despre #AlbaIulia

#Curiozităţi: Straja în Apulum

#Curiozităţi: Legenda întemeierii oraşului medieval

#Curiozităţi: „Muştele“ Principesei Apafi a Ardealului

#Curiozităţi: Spitalul militar sovietic din liceu

#Curiozităţi: Galambovendéglő-un restaurant pitoresc la 1900

#Curiozităţi despre #AlbaIulia: Atributele cochetăriei la 1900

#Curiozităţi despre #AlbaIulia: „Cercul” lui Visconti

#Curiozităţi: Principele Gabriel Bethlen, cărţile şi învăţaţii săi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram